De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 14 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Protest tegen executie
"racisme-slachtoffer"

door Joost de Haas

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Napoleon Beazley
...Amnesty... (Foto: AP)
NEW YORK - Napoleon Beazley was 17 jaar toen hij bij een mislukte autodiefstal het vuur opende en de vader van een prominente Amerikaanse rechter tweemaal door het hoofd schoot. Morgen wordt Beazley door toediening van een dodelijke injectie terechtgesteld in de strafgevangenis van Huntsville, Texas.

De ophanden zijnde executie heeft internationaal tot een golf van protesten geleid, niet alleen omdat Beazley ter dood is veroordeeld voor een misdrijf begaan op minderjarige leeftijd, maar ook omdat zijn medeverdachten inmiddels hun belastende verklaringen hebben ingetrokken. De advocaten van Beazley hebben het Hooggerechtshof om uitstel van executie verzocht.

Beazley is volgens de verdediging het slachtoffer van een racistische rechtsgang in Texas. De jury die hem in 1995 naar de dodencel stuurde, bestond geheel uit blanken. "Die nikker heeft zijn verdiende loon gekregen", verklaarde een van de ex-juryleden later tegenover een onderzoeker van Beazley's advocatenteam. Een vrouwelijk jurylid bleek voorzitter te zijn van de 'United Daughters of the Confederacy' een organisatie die de voormalige slavenstaten eert.

Het lijkt de gebruikelijke gang van zaken in Texas, waar de meeste executies in de VS plaatsvinden. De 'Lone Star State' heeft nog nooit een blanke geëxecuteerd wegens moord op een zwarte, aldus de sociale rechtshulpdienst Texas Defender Service. De staat trekt zich evenmin iets aan van internationale verdragen tegen het executeren van gedetineerden die jonger dan 18 jaar misdrijven hebben gepleegd.

Amnesty International heeft Texas met een beroep op de verdragen verzocht Beazleys leven te sparen. Volgens de mensenrechtenorganisatie bevonden zich onder de duizenden terdoodveroordeelden die wereldwijd in de afgelopen tien jaar zijn terechtgesteld slechts 25 gevangenen die minderjarig waren ten tijde van hun misdrijf; van die 25 executies zijn er 13 in de VS voltrokken, waarvan zeven in Texas.

Opzien

Maar wat in de zaak-Beazley nog het meest opzien baart, is de nauwe betrokkenheid van de zoon van het slachtoffer bij de vervolging. Michael Luttig, lid van het federale hof van beroep in Virginia, hield zich intensief met het proces tegen de moordenaar van zijn vader bezig. De conservatieve rechter wordt genoemd als één van de kandidaten die president George Bush op het oog heeft, mocht er een zetel vrijkomen in het Hooggerechtshof. Hij verplaatste voor de duur van de rechtszaak zijn complete kantoor naar de Texaanse stad Tyler, waar Beazley terechtstond.

Volgens de verdediging beraadslaagde de officier van justitie voortdurend met Luttig, die ook adviezen zou hebben gegeven over de samenstelling van de jury. Een van de rechtszittingen werd zelfs onderbroken, omdat de aanklager met Luttig wilde overleggen.

"Het lijdt geen enkele twijfel", zegt juriste Cindy Marie Garner, "tegen Beazley werd de doodstraf geëist omdat het slachtoffer uit zo'n vooraanstaande familie kwam." Die vaststelling van Garner is opmerkelijk, want zij is zelf officier van justitie in Texas. Als lid van het openbaar ministerie in het thuisdistrict van Beazley heeft zij onlangs als eerste Texaanse officier in de geschiedenis een clementieverzoek ingediend bij de autoriteiten. Ze is voorstander van de doodstraf, maar vindt de ultieme sanctie veel te zwaar voor de nu 25-jarige Beazley.

De schutter, die tijdens het proces werd afgeschilderd als een meedogenloze moordenaar en een drugsdealer, stond in zijn woonplaats bekend als een modelleerling en sportheld. "Ook hij komt uit een heel goede familie", aldus officier Garner. "Ik zie niet in hoe mijn collega-aanklagers konden bewijzen dat hij een gevaar voor de maatschappij is."

Dat laatste was nodig voor het opleggen van de doodstraf. Gezien Beazley's jeugdige leeftijd en het ontbreken van een strafblad stond justitie voor een zware opgave. Totdat zijn twee medeverdachten, in ruil voor strafvermindering, bereid waren te verklaren dat Beazley op grof geweld uit was en "weleens wilde meemaken hoe het zou zijn om iemand te zien sterven". Die verklaringen deden Beazley de das om. Maar het tweetal heeft inmiddels opgebiecht dat alles te hebben verzonnen. Zij beweren nu glashard te hebben gelogen, als onderdeel van een geheime overeenkomst met justitie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 14 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.