De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 14 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Korpsen landelijk gewaarschuwd
Brand in xtc-lab levensgevaarlijk voor brandweer

door Jolande Westdorp

   
 

ROTTERDAM - Brandweerlieden in ons land lopen extreem gevaar bij het blussen van branden in illegale xtc-laboratoria. Landelijk zijn de korpsen gewaarschuwd om extra alert te zijn bij het binnengaan van 'verdachte' brandende panden. "Het is de nachtmerrie van iedere brandweerman", aldus regionaal brandweercommandant A. Slofstra van het korps Zuid-Holland-Zuid in Dordrecht.

"Een brandend xtc-lab kan een levensgevaarlijk zijn. Als zo'n lab ook nog eens gevestigd is in een woonwijk, kunnen ook omwonenden in problemen raken."

Gifdampen

De brandweer weet bij het uitrukken niet dat het gaat om een illegaal drugslaboratorium waar vaak zeer brandbare stoffen als methanol en aceton liggen. Dampen van het door criminelen gebruikte zoutzuurgas kunnen ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken.

Slofstra: "Als brandweermensen zo'n pand binnengaan, kunnen zij in levensbedreigende omstandigheden verzeild raken. Bij xtc-fabricage worden stoffen gebruikt die het gebouw bij brand in een oogwenk in een vuurzee kunnen veranderen. Het gevaar voor brandweermensen is, dat zij door die plotselinge vlammenzee worden verrast en ingesloten raken."

In het hele land zijn de korpsen inmiddels gewaarschuwd om extra alert te zijn op de 'drugsbommen'. Brandweerlieden kunnen zich volgens Slofstra echter niet tegen de risico's wapenen.

Autobranden

"Ook als een loods er verdacht uitziet, kunnen we als brandweer niet terughoudend zijn. Er kunnen nog mensen binnen zijn. Evengoed kan het geen drugslab zijn, maar een regulier bedrijfspand zijn. Een brandweerman kan slechts op zijn hoede zijn, maar hij moet actie ondernemen."

Steeds vaker wordt de brandweer bovendien geconfronteerd met levensgevaarlijke autobranden. Volgens de Dordrechtse commandant gaat het om wagens waarin criminelen reststoffen van xtc hebben gedumpt.

"De auto's worden in afgelegen gebieden in brand gestoken. De opgetrommelde brandweerman verkeert echter in de veronderstelling dat het om een 'gewone' autobrand gaat. Het zijn problemen waarmee we in toenemende mate worden geconfronteerd."

Drugslab

Gisteren waren Slofstra en zijn brandweerlieden betrokken bij het ontmantelen van een enorm drugslaboratorium in Oud-Beijerland. In een loods lag ruim 6000 liter aan gevaarlijke stoffen opgeslagen.

Tijdens het afvoeren van de gevaarlijke stoffen droegen de brandweermannen speciale bluskleding en waren ze uitgerust met adembeschermingsappartuur.

De potentiële brandbom werd gisternacht ontdekt door surveillerende agenten en heeft volgens de politie ruim anderhalve maand xtc-grondstoffen geproduceerd. Drie verdachten werden op heterdaad betrapt en aangehouden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 14 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.