De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 14 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Jongen na sprong
van ferry gered

door Bart Olmer

   
 

HARLINGEN - Het echtpaar Heleen en Meint Berkhout uit Putten heeft gistermiddag een 16-jarige verstandelijk gehandicapte jongen uit Brummen uit de Waddenzee gered die in paniek van veerboot De Friesland in het water was gesprongen.

De tiener sprong rond 15.30 uur vanaf het allerhoogste dek tien meter naar beneden toen de veerboot zes kilometer uit de kust van Harlingen op weg naar Terschelling was. Dit werd opgemerkt door het vakantievierende echtpaar uit Putten, dat op een paar honderd meter afstand met zijn tweemaster Trintella-zeiljacht de Katleen zeilde.

"We zagen iets vallen", aldus Heleen Berkhout. "We dachten eerst dat het een afvalzak was of zo, maar we vertrouwden het toch niet. Daarom bleven we scherp opletten. Ineens zagen we passagiers naar één kant rennen en naar de jongen in het water wijzen."

Zij streken onmiddellijk de zeilen en voeren er op de motor naar toe. Binnen circa zeven minuten na zijn sprong trok het echtpaar de drenkeling aan boord. Hij hield wonderwel geen verwondingen aan de smak in het water over.

Eng

Eenmaal op het zeiljacht zei de tiener dat hij zijn zwemtocht "niet eng" had gevonden, "maar de veerboot wel". In het water had de jongen zijn jas uitgetrokken om te kunnen blijven drijven. "Hij was in het water doodkalm, absoluut niet meer bang", aldus de verbaasde Heleen. "Terwijl het toch behoorlijk waaide en er een flinke deining stond. Het was een lieve jongen."

Enkele minuten na de redding werd de drenkeling aan boord van de waterpolitieboot P96 uit Harlingen gezet. Over de marifoon bedankte de kapitein van de veerboot het echtpaar ettelijke keren. "Hij vertelde dat de springer een van de leden van een groep verstandelijk gehandicapten was die hij aan boord had."

De bemanning van de politieboot gaf de tiener warme kleding en een warm drankje en bracht naar zijn eindbestemming Terschelling. Daar vingen zijn dolgelukkige begeleiders hem op.

"Hij vond het op onze boot ook eng", aldus kapitein Henk Tromp van de politieboot. "Maar zijn begeleiders zullen hem op de terugreis wel binnen houden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 14 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.