De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 14 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Toekomst Melkert op spel
Spanning om EU-subsidies op kookpunt

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De spanning rond de affaire met de Europese werkgelegenheidssubsidies en de gevolgen die dit kan hebben voor de politieke toekomst van PvdA-kopstukken Melkert en Kok, nadert het kookpunt. Premier Kok liet zich gisteren op zijn eerste werkdag na zijn vakantie van vier weken informeren door minister Vermeend (Sociale Zaken), die inmiddels beschikt over een concept van het rapport-Koning.

Strategie

Binnen de grootste partij van ons land, de PvdA, worden strategieën bedacht om de schade voor 'kroonprins' Melkert zo beperkt mogelijk te houden.

Gisteren spraken Kok en Melkert in de marge van een bijeenkomst van de programcommissie in Amsterdam, waarbij ook staatssecretaris Benschop (Buitenlandse Zaken) aanwezig was. Benschop geldt als een vertrouweling van zowel Kok als Melkert.

Vermeend krijgt nu de mogelijkheid om een schriftelijke reactie te geven op het rapport. Koning zal die dan nog aan zijn eindrapport toevoegen. Het is nog niet duidelijk of de bewindsman van die mogelijkheid gebruik zal maken. Ook dit is onderwerp van het overleg binnen de PvdA-top.

Koning deed maandenlang diepgravend onderzoek naar de rechtmatigheid van de bestedingen van de miljarden aan subsidies uit het Europees Sociaal Fonds. Over de periode 1994-1996 vordert de Europese Commissie reeds ruim 440 miljoen gulden terug.

Schade

Uit het rapport-Koning moet blijken hoe groot de totale schade voor Nederland is en wie daarvoor verantwoordelijk kan worden geacht. Veel van de subsidiegelden zijn niet uitgeven aan projecten die de werkgelegenheid bevorderen. Al dat geld moet terug.

Verwacht wordt dat Kok aan het eind van deze maand kenbaar maakt of hij bezig is met zijn laatste termijn of toch nog een keer lijsttrekker wordt voor de PvdA. Velen achten een fractieweekeinde van de PvdA, dat dan is gepland, als een geschikt moment. Kok zou tijdens zijn vakantie in overleg met zijn echtgenote Rita een besluit nemen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 14 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.