De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 9 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Vernielingen
door windhozen

Van onze verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Hulpverleners zijn druk in de weer om de schade te herstellen die werd aangericht door een plaatselijke windhoos boven het Gelderse dorpje Weurt.
WEURT - Een windhoos heeft in het Gelderse dorpje Weurt binnen enkele seconden een kapitale schade aangericht. Een zestal vrijstaande huizen raakte zwaarbeschadigd, alle ruiten van een immense bloemenkas werden aan diggelen geblazen en huizenhoge bomen met een doorsnee van meer dan een halve meter knapten als luciferhoutjes.

Gemeentewerkers, dakdekkers en ruitenzetters hadden gisteren de handen vol aan het al dan niet provisorisch herstellen van de getroffen woningen en de her en der verspreid liggende ontwortelde of doormidden gebroken bomen.

De 60-jarige Wim Sanders zag de wervelwind tot ontwikkeling komen. "Twee kolossale wolken leken elkaar gewoon aan te zuigen. Er ontstond een slurf, die zich razendsnel van de Oude Koningsweg naar een waterplas langs de Waaldijk verplaatste. Allerlei dingen vlogen door de lucht. En opeens was het pikkedonker en kwam de regen met bakken naar beneden", zegt hij.

De 77-jarige Thea Zwartjes-van Eck zat alleen in de voorkamer van haar boerderij De Woeste Hoeve, toen een kolossale boom op het dak denderde. "Ik schrok me een ongeluk. Zeker omdat het kamerraam naar binnen sloeg. In mag echt van geluk spreken dat de scherven me misten", zegt ze. De bewuste, ontwortelde populier trok ook een leiding stuk, waardoor het hele dorp urenlang zonder water zat.

Fruitteler H. Winnemuller nam triest de schade in zijn appelboomgaard op. "We wilden net met de oogst beginnen, maar het merendeel van de bomen ligt finaal plat", verzucht hij.

Ook het Overijsselse Lemelerveld werd getroffen door een windhoos toe. Daar werd het grootste dahliaschilderij van de wereld (1800 vierkante meter) vernield. Bijna de helft van de zes meter hoge stellages viel om. Vijf mensen die de immense bloemenzee aan het bewonderen waren, raakten lichtgewond en zijn door een huisarts behandeld.

Dinsdagavond was de euforie in het Overijsselse dorpje nog compleet toen bekend werd dat het bloemenschilderij goed was voor een vermelding in het Guinness book of records. "We hebben er precies acht uur van kunnen genieten. Vanwege de veiligheid hebben we besloten om de resterende 150 meter die nog overeind staat ook af te breken. Ja, het is over en uit", zegt organisator André Busser.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 9 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.