De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Co Adriaanse waarschuwt
   
 

Overigens lichtte Adriaanse op de oefensessies van maandag en gisteren - vanochtend wordt voor het laatst getraind - Buitenstaanders die naar de opsomming van de sterke punten van Celtic luisterden, verkondigd door Ajax-trainer Co Adriaanse, knepen zich even in de arm. Terwijl de Ajacieden het verhaal met steeds verder samengetrokken billen aanhoorden. Spelen de Amsterdammers vanavond voor een plaats in de Champions League tegen de Schotse kampioen Celtic of soms tegen de houder van de Europa Cup I? Je zou denken het laatste als je Adriaanse moet geloven. Hij strooide zoveel lof uit betreffende deze traditierijke tegenstander dat Celtic dan toch in ieder geval de komende winnaar wordt van de Champions League. Waarvan de finale overigens in 'hometown' Glasgow wordt gespeeld.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Buigen voor Koning Co. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Over teamspirit. "Het druipt ervan af. Evenals de passie en liefde. Vlak voor het beginsignaal elkaar samen in een kring mentaal oppeppen met een yell. En tijdens de wedstrijd straalt het continu van het elftal af."

Over het spel. "Ze weten wat verdedigen inhoudt. Acht man en de twee spitsen verzaken evenmin. Celtic schakelt razendsnel om van verdediging naar aanval. Op drie spelers na komen ze allemaal in het vijandelijke strafschopgebied. Daarbij zit veel scorend vermogen met Henke Larsson als grootste troef. Hij is sterker en beter dan in Nederland bij Feyenoord en profiteert van de aanwezigheid van een sterke spits als Sutton."

Over de kracht. "Het team bezit veel kracht, duelkracht, loopkracht, veel lengte en de spelers bezitten een uitstekende fysieke conditie."

Over de tactiek. "Martin O'Neill is een intelligente coach, want zijn team kan met diverse tactieken uit de voeten. Ze veranderen zo van plaatje."

Over ervaring. "Er zit veel internationale ervaring in de ploeg. Daarbij stralen ze vertrouwen uit, onoverwinnelijkheid. In de voorbereiding verslaan ze zelfs Manchester United in eigen huis en de competitie winnen ze met twintig punten voorsprong op Glasgow Rangers, dat veel internationals herbergt, vooral Nederlandse, en waar een van de beste Nederlandse coaches aan het roer staat."

Tot slot. "Ze hebben een fantastische supportersschare, die het team echt kan ondersteunen als het wat minder loopt."

Hopelijk durven de jonge Ajacieden die het relaas van hun trainer aanhoorden vanavond het veld nog te betreden, want dit Celtic is volgens de trainer bijna onneembaar voor Ajax. De Amsterdammers moeten wel van heel goedenhuize komen willen ze zich kwalificeren voor de Champions League ten koste van de kampioen van Schotland. Uitschakeling lijkt volgens het verhaal meer voor de hand te liggen. Of prikt iedereen in Amsterdam door het opzichtig manoeuvreren in de rol van underdog heen?

Adriaanse: "Ik heb ook nog wat zwakke plekken ontdekt hoor. Zelfs het beste team van de wereld is niet volmaakt. De zwakheden hou ik voor mezelf en de spelers, want anders kan Celtic zich daar op instellen." Hopelijk kan de oefenmeester van Ajax z'n spelers daarmee iets laten groeien want dat is wel noodzakelijk na diens opsomming.

Met de historie, tevens het recente verleden, in de hand vraag je je af waar die onderdanigheid ten opzichte van het veel minder succesvolle Celtic vandaan komt. De grote Nederlandse afvaardiging in de twee Europese bekertoernooien is nog altijd te danken aan de knappe prestaties van Ajax de afgelopen vijf jaar in Europees verband.

En Celtic? Van Europese glorie en slingers valt bar weinig te melden namens de kampioen van Schotland. Nimmer kwalificeerde Celtic zich voor de Champions League. Eenmaal haalde de club de voorronde en werd daarin uitgeschakeld door Croatia Zagreb. Drie jaar geleden leverde het de beste Europese prestatie afgelopen decennium met het bereiken van de derde ronde van de UEFA Cup. FC Zürich bleek daarin te sterk. Andere keren kwamen de Schotten in dit toernooi of de Europa Cup II niet verder dan de voorronde, eerste of tweede ronde en volgde uitschakeling tegen clubs als Bordeaux, Lyon, Liverpool, Hamburg SV of Paris Saint Germain.

Vanzelfsprekend staat vanavond niet het verleden, maar het heden op het spel. Toch is Celtic, volgens Nederlanders toch altijd spelend in een Mickey Mouse-competitie, niet ineens een wonderploeg.

geen tipje van de sluier op. Er werd conditioneel gewerkt, spelletjes gedaan als tikkertje en wat positiespel, maar tactisch trainen vond de Amsterdammer niet nodig. Hoewel z'n spelers de opstelling nog niet hadden vernomen en evenmin op de hoogte waren van het tactisch strijdplan. "Ze kennen de ideeën en weten wat van ze wordt verwacht. We gaan van onze eigen kracht uit en van ons spel dat we vorig seizoen en in de voorbereiding hebben gespeeld. Dat is voldoende."

Waarna een verhandeling volgde over de spits- en schaduwspitspositie, die leidde tot de cijfercombinatie van een 9 met een 9, een 9,5 of een 10. Toch nauwelijks te snappen voor z'n spelers? "Ja hoor, want mijn spelers zijn intelligenter dan de gemiddelde Nederlander. Ik heb ze ook opgedragen de wedstrijd Manchester United-Celtic op te nemen, te analyseren en met een strijdplan te komen, wat Ajax daar tegenover moet stellen. Ik wil dat m'n spelers zelf nadenken en met creatieve oplossingen komen. Lukt het niet dan kan ik altijd bijspringen of ik heb de oplossing, die niemand ziet."

Het laatste valt voor Ajax en Co Adriaanse te hopen. Tenslotte staat er veel prestige op het spel. En uiteraard vele miljoenen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.