De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Versatel legt zich neer
bij plek op strafbankje

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het bestuur van de Amsterdamse effectenbeurs kan alvast een plekje inruimen op het zogenoemde strafbankje voor Versatel. Het telecombedrijf verwacht namelijk dat zijn eigen vermogen over een aantal maanden negatief zal worden.

Het enige dat Versatel-bestuursvoorzitter Raj Raithatha gisteren bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal nog niet kon aangeven, was of deze situatie zich in het derde óf het vierde kwartaal van dit jaar zal voordoen.

Het eigen vermogen van Versatel is in de eerste helft van dit jaar geslonken van EUR341,3 miljoen tot EUR107,7 miljoen. Raithatha zei gisteren vrijwel geen mogelijkheden te zien om een negatieve eigen vermogenspositie te vermijden.

Overleg tussen Euronext Amsterdam en Versatel heeft tot nog toe onvoldoende opgeleverd. Ook een vertrek van de Amsterdamse beurs is volgens de Versatel-topman geen optie. "We hebben in het verleden bewust voor een beursnotering in Amsterdam gekozen, omdat hier onze belangrijkste markt ligt."

Bij een structureel negatief eigen vermogen komt Versatel op het strafbankje van de beurs terecht. Raithatha zegt zich hierbij neer te zullen leggen. Toch zou hij liever zien dat het strafbankje wordt gereserveerd voor ondernemingen die onvoldoende liquiditeiten hebben, in plaats van slechts beoordeeld te worden op negatief eigen vermogen.

Raithatha las gisteren tijdens de persconferentie namelijk een officiële verklaring voor, waarin hij aangaf dat zijn onderneming voldoende gefinancierd is tot begin 2004. Met de huidige kaspositie van circa EUR1 miljard kan Versatel het in ieder geval nog 24 tot 36 maanden uitzingen.

Als het telecombedrijf langer dan drie maanden op het strafbankje verkeert, wordt het uit de AEX-index verwijdert. Maar ook dat deert Raithatha niet. Volgens hem wordt Versatel op basis van zijn gedaalde handelsvolume volgend jaar toch al uit de hoofdindex van de Amsterdamse beurs geschrapt.

Het komt overigens zelden voor dat een hoofdfonds van de Amsterdamse effectenbeurs op het strafbankje belandt. De laatste twee fondsen die dat overkwam, waren vrachtwagenfabrikant Daf in 1993 en vliegtuigproducent Fokker in 1996. Beide ondernemingen zijn inmiddels geruime tijd van de beurs verdwenen.

Versatel is momenteel niet het enige AEX-fonds waarvoor het strafbankje dreigt. Ook kabelaar UPC loopt het gevaar daarop te belanden. Volgens Raithatha hoeft een plek op het strafbankje niet per definitie schadelijk te zijn voor Versatel. "Van mijn investeerders krijg ik hier nooit vragen over", zei hij na de persconferentie. "Maar we moeten over deze situatie wel meer uitleggen aan bedrijven met wie we langjarige contracten willen afsluiten."

Zoals Versatel bijna twee weken geleden na een 'haperend' optreden van Raithatha op de zakenzender CNBC al liet doorschemeren, wordt de omzetverwachting voor 2001 naar beneden bijgesteld. Het telecombedrijf gaat vanwege "onzekere marktomstandigheden" nu uit van een jaaromzet van EUR280 tot 290 miljoen. Eerder rekende het op EUR300 tot 310 miljoen aan inkomsten.

De omzet kwam in het tweede kwartaal van 2001 uit op EUR63,0 miljoen. Dat is een stijging van 48% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Versatel zag het nettoverlies echter eveneens oplopen. Het tekort kwam 20% hoger uit op EUR108,1 miljoen.

Versatel blijkt last te hebben van een in financiële moeilijkheden verkerende afnemer. Doordat het onzeker is of die onbekende klant de rekening ooit zal betalen, heeft Versatel in het tweede kwartaal circa EUR1,3 miljoen aan omzet niet kunnen boeken.

Ondanks de lagere groeiprognose voor dit jaar blijft Raithatha vasthouden aan de verwachting dat zijn onderneming in het eerste kwartaal van 2002 voor het eerst een winst vóór belasting, rente en aflossingen (de zogenoemde ebitda) gaat behalen. Analist Danny van Doesburg (Van Lanschot) denkt echter dat dit doel te hoog gegrepen zal zijn voor Versatel.

"Het bedrijf geeft aan dat de groei dit jaar tegenvalt. En ook hun marges ontwikkelen zich ondermaats", stelt Van Doesburg. "Als beide ontwikkelingen zich doorzetten, kan het op termijn zelfs einde oefening betekenen voor Versatel."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.