De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Iedereen heeft last van
mkz, behalve Nutreco

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 10kb)
WOUT DEKKER
...afstoten zalmkwekerijen...
AMSTERDAM - Het vee- en visvoerconcern Nutreco heeft ondanks de gekke koeienziekte en de mond- en klauwzeercrisis een uitstekend halfjaar achter de rug.

De winst steeg in de eerste helft van 2001 met 27% tot EUR33,2 miljoen. Dat is inclusief EUR6,2 miljoen aan betaalde goodwill (voor belasting). De omzet nam met 28% toe tot EUR1,8 miljard. "Vooral kip is de grote winnaar van bse en mkz. In heel Europa nam de vraag naar kip en kipproducten sterk toe", aldus Nutreco-topman Wout Dekker gisteren bij de presentatie van de cijfers.

De landbouw, het toerisme en allerlei andere sectoren leden zwaar onder de mkz-crisis, maar dus niet Nutreco. "Hoewel we aan de mkz-crisis miljoenen euro's hebben uitgegeven, waren de indirecte gevolgen voor ons zeer positief", zegt Dekker.

Zo hadden de Nederlandse mengvoeractiviteiten te maken met extra transport en hygiënekosten, maar haalden ze door de mkz wel hogere volumes. Nutreco profiteerde van de mkz door een toegenomen export van varkensvlees naar Engeland. Verder profiteerde het bedrijf van flink hogere prijzen voor varkens- en pluimveevlees in zowel Nederland als Spanje.

Risicospreiding is hét adagium van het Boxmeerse concern. Sinds Nutreco in 1994 ontstond uit een management buy-out, is vooral de veehouderij onophoudelijk overspoeld door allerlei schandalen en crises. Maar bse, varkenspest, de Belgische dioxineaffaire en mkz hebben het Boxmeerse concern nooit écht hard geraakt.

"We hebben een robuuste portfolio verspreid over de hele wereld, dat maakt ons zo sterk", legt Dekker uit. "Is er in Schotland een visziekte, dan draaien onze visactiviteiten in Canada en Zuid-Amerika juist weer goed. Is er Noord-Europa varkenspest, dan profiteren onze agrarische activiteiten in Zuid-Europa daarvan. En ook onze sterke spreiding in Nederland kwam ons tijdens de mkz-crisis goed van pas. Van onze drie slachterijen was er altijd wel eentje die wel open was."

En werd vorig jaar de agriculture-divisie (veehouderij en veevoer) van Nutreco nog bijna geheel overeind gehouden door de zeer goed presterende aquaculture-tak (viskweek en visvoer), dit halfjaar is het weer andersom. In de eerste helft van dit jaar groeide het bedrijfsresultaat voor afschrijving van de goodwill van de aquaculture-tak met 5%, hetgeen vooral te danken was aan overnames. "De zalmprijs is, vooral doordat er ineens 60% meer productie is vanuit Chili, flink ingezakt", aldus Dekker. De gestegen zalmafzet werd door de lagere prijzen weer teniet gedaan. Nutreco verwacht overigens dat de zalmprijs volgend jaar weer richting normaal niveau zal gaan.

Bij de agriculture nam het bedrijfsresultaat met liefst 146% toe. Dat kwam vooral door de goede resultaten in Spanje, de hoge omzet in pluimvee en de goede prestaties in de premixen. Om wereldwijd ook marktleider te worden in de markt voor specialistisch veevoer kocht Nutreco onlangs de Amerikaanse premix-producent Ducoa. Verder werd de Spaanse nummer twee in pluimvee, Agrovic, door Nutreco ingelijfd.

Per aandeel steeg de winst in het eerste halfjaar met 16% tot EUR0,95. Voor afschrijving van goodwill nam de winst per aandeel (wpa) met 39% toe tot EUR1,14. Nutreco verwacht voor het hele boekjaar een stijging van de wpa van 20% voor afschrijving goodwill en 10% na afschrijving goodwill.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.