De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nutreco winnaar op Damrak
   
 

AMSTERDAM - Diervoederproducent Nutreco was gisteren de grote winnaar op de Amsterdamse Effectenbeurs. Beleggers beloonden het bedrijf met de mooie winststijging die het bekendmaakte.

Nutreco profiteerde van de vele dierziektes die Europa de afgelopen tijd teisterden. Vooral de pluimvee-divisie was de motor achter de groei. Het fonds dikte op de beurs 3,7% aan tot EUR51,15.

De AEX-index sloot uiteindelijk 0,3% hoger op 545,60 punten, na de hele dag op verlies te hebben gestaan. Het was een opgewekt Wall Street die het negatieve tij op het Beursplein op de valreep wist te keren. Beleggers wonnen vertrouwen na de publicatie van Amerikaanse productiviteitscijfers. De AEX-index, die lange tijd onder de 540 punten noteerde, spoot daarop omhoog. De opening van de beurzen in New York, een uur later, gaf het definitieve zetje.

Daarnaast speelde mee dat economen van Van Lanschot Bankiers denken dat de Europese Centrale Bank eind deze maand zijn rentetarieven zal verlagen. "De economische cijfers wijzen nog steeds op een verdere afname van de groei in Euroland", aldus de economen. Verder wijzen ze erop dat de inflatie verder terugloopt.

De stijging van de beurs werd vooral gedragen door Unilever, Aegon en ING. Aegon greep in aanloop op de morgen te publiceren kwartaalcijfers een koerswinst van 2,0% op EUR32,75. Analisten van Van der Hoop Effektenbank verwachten een stijging van de winst per aandeel Aegon met 8%. In de tweede helft van dit jaar zal de winstgroei van de verzekeraar naar verwachting van de Van der Hoop-analisten versnellen.

Buhrmann was gisteren verzekerd van bovengemiddelde aandacht op de beursvloer. Drie leden van het bestuur maakten bekend op persoonlijke titel 58.000 aandelen Buhrmann te hebben aangeschaft. Op de beursvloer viel de aankondiging niet in goede aarde. "Er heerst vooral onbegrip", zei een handelaar. "Wat wil Buhrmann hier nou mee zeggen? Dat de top van het bedrijf vertrouwen heeft in de strategie? Dat lijkt me duidelijk, anders kunnen ze beter opstappen." De beurskoers van het aandeel steeg wel: met 1% tot EUR9,80.

Versatel moest 7,4% prijsgeven op EUR1,62. Daarmee werd de koerswinst van maandag meer dan teniet gedaan. De dreiging van het strafbankje en de neerwaartse bijstelling van de omzetverwachting waren de voornaamste oorzaken voor de koersdaling van het telecombedrijf.

Geruchten dat mediabedrijf Vivendi en het Noorse telecombedrijf Nortel belangstelling zouden hebben voor het 75,2%-belang van KPN in het Hongaarse telefoonbedrijf Pantel, maakte geen indruk op de beurs. KPN koerste 2,5% lager op EUR5,55.

Analist Loes Scholtens van Theodoor Gilissen nam van de gelegenheid gebruik beleggers te wijzen op het aandeel Numico. Het bedrijf komt volgende week met halfjaarcijfers. Volgens Scholtens ziet het er goed uit. Ze voorziet een sterke omzetgroei bij babyvoeding in Zuid- en Oost-Europa. Daarnaast zal het bedrijf sterk profiteren van de hoge dollarkoers. Op de beurs moest Numico echter 2,5% terug op EUR41,40.

Op de lokale markt gaf het aandeel Econosto 3,5% prijs op EUR5,50. Het technische handelshuis verkoopt een deel van zijn verwarmings- en luchtbehandelingsdivisie aan het Italiaanse Ferroli. Econosto liet weten de onderdelen met boekwinst te hebben verkocht. De jaaromzet van de te verkopen bedrijven bedroeg vorig jaar EUR63,7 miljoen.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.