De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Buitengewoon slecht
halfjaar voor Devote

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Peter van der Meer (onder) en Ron Verweij
AMSTERDAM - Automatiseringsbedrijf Devote heeft een buitengewoon slecht eerste halfjaar achter de rug. De omzet is "aanzienlijk achtergebleven bij de verwachtingen", aldus het bedrijf in een verklaring.

Aan de hoogte van het bod van branchegenoot Ordina op Devote wordt echter niet getornd. Wel heeft Ordina aangedrongen op een extra buitengewone last die betrekking heeft op de immateriële vaste activa van de e-business-activiteiten.

Ordina deed drie weken geleden een bod van EUR2,95 per aandeel Devote. Ordina zal het bod gestand doen als het 67% van de aandelen Devote in handen heeft. Behalve de raad van bestuur van Devote, heeft ook de Stichting Administratiekantoor Devote toegezegd zijn aandelen te zullen aanmelden. Daarmee is Ordina verzekerd van 46% van de aandelen Devote.

Als Ordina 95% van de aandelen verwerft, kan het Devote eigenhandig van de beurs halen. Bij een belang van 67% heeft Ordina de mogelijkheid om een juridische fusie tot stand te laten komen tussen Devote en een eigen dochterbedrijf. Dan krijgt het Utrechtse automatiseringsbedrijf alsnog de volledige controle over Devote. Het bod loopt tot 31 augustus.

De extra buitengewone last van EUR14,6 miljoen is genomen in verband met de hoge vermogenswaarde van Devote, legt financieel directeur Hans den Hartog van Ordina uit. "Die vermogenswaarde lag hoger dan ons bod. Wij willen echter geen badwill voor de overname betalen." Door de getroffen voorziening is de vermogenswaarde van Devote nu onder het bod uitgekomen.

Ordina verwacht dat de aangekondigde herstructureringen bij Devote voldoende zijn om het bedrijf er bovenop te helpen. Sinds begin dit jaar heeft het bedrijf het aantal adviseurs dat zich bezighoudt met e-business meer dan gehalveerd. Hiervoor werd in de eerste helft van dit jaar al een voorziening genomen van EUR2,9 miljoen. Over de eerste zes maanden van dit jaar komt de totale last daarmee uit op EUR16,5 miljoen.

Het nettoverlies van Devote liep in de eerste helft van dit jaar op tot EUR19 miljoen. Over de eerste zes maanden van vorig jaar was dat nog een verlies van EUR1,4 miljoen. De omzet steeg met een teleurstellende 22% tot EUR13 miljoen. Per aandeel groeide het verlies van EUR0,26 tot EUR3,42.

Voor de rest van het jaar klinkt Devote weer redelijk opgewekt. De reorganisatie en de aansluiting bij Ordina moeten al op zeer korte termijn hun vruchten gaan afwerpen. Het Bunnikse bedrijf verwacht dat het bedrijfsresultaat over het tweede halfjaar weer positief zal zijn. Met buitengewone lasten wordt in deze voorspelling nog geen rekening gehouden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.