De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Lichte winst Dow
   
 

NEW YORK - Meevallende cijfers over de Amerikaanse productiviteitsgroei zorgden gisteren voor enige opluchting op Wall Street. De Dow Jones-index wist op het nieuws 0,6% te winnen op 10458,74 punten. Schermenbeurs Nasdaq moest echter 0,3% inleveren op 2027,78 punten.

De waarschuwingen voor de chipsector gekoppeld aan de naderende cijfers van Cisco, deden beleggers huiveren.

De productiviteit in de VS is in het tweede kwartaal van dit jaar versneld. Na de magere 0,1% groei van het eerste kwartaal kwam nu 2,5% uit de bus. De arbeidskosten per eenheid product stegen minder hard. Die gingen met 2,1% omhoog, na een stijging van 5% in eerste kwartaal.

Een stijgende arbeidsproductiviteit is goed voor de economie. Het cijfer voor het tweede kwartaal is een opsteker. Veel economen gingen uit van een groei van zo'n 1,5%. Er waren echter zelfs pessimisten die dachten aan een daling.

Toch gaven de positieve cijfers geen aanleiding tot een heuse rally. Een handelaar wijt dat aan het cijfer over het consumptief krediet: dat daalde namelijk ook, in juni, voor het eerst sinds 1997. Veel beleggers besloten al met al de kat even uit de boom te kijken. De omzetten op Wall Street waren dan ook dun.

De Amerikaanse producent van consumentenproducten Procter & Gamble kwam met cijfers. Die waren zonder verrassingen. De concurrent van Unilever heeft zoals verwacht in zijn laatste vierde kwartaal een verlies geleden van $320 miljoen. Dit was te wijten aan grote voorzieningen voor reorganisatiekosten.

Het was het eerste verlies in acht jaar. In het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande boekjaar was er een winst van $516 miljoen. Procter & Gamble maakte wel meer winst in de sectoren die het als haar kernactviteiten beschouwt. De omzet zakte in het vierde kwartaal met 1% naar 9,6 miljard. Het aandeel Procter & Gamble zakte licht op $70,61.

Cisco kwam nabeurs met cijfers naar buiten. Die waren volgens verwachting. Het aandeel sloot op $19,29. Dat was ruim 1,4% lager.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.