De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  VEB hekelt aandelenstunt
van Buhrmann-bestuurders

Van een onzer redacteuren

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
FRANS KOFFRIE (l.) en FLORIS WALLER
...blijk van vertrouwen of slimme koop... (Foto: Frans Jongen)
AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft harde kritiek op de aandelenstunt van Buhrmann. De kantoorleverancier meldde gisteren dat drie toplieden op persoonlijk titel voor ruim ƒ1,2 miljoen aandelen in de eigen onderneming hebben gekocht.

De Buhrmann-top zegt met de onverwachte actie uitdrukking te willen geven aan het "vertrouwen in de toekomst van de onderneming". Maar VEB-directeur Peter Paul de Vries ziet dat anders. "Door goedkoop aandelen op te pikken profiteert de top er in feite van dat ze de eigen prognoses niet heeft gehaald. Bovendien is de omvang van de aankopen niet indrukwekkend gezien de optiepakketten van de heren, en zeker niet om er een persbericht aan te wijden."

Buhrmann trad gisteren zelf met het nieuws naar buiten. De aandelenkopers zijn bestuursvoorzitter Frans Koffrie en de bestuursleden Floris Waller en George Dean. Volgens het persbericht is de beslissing van het drietal om privé aandelen te kopen "ingegeven door de reactie van de markt op recentelijk gepubliceerde cijfers".

Het handelshuis maakte vorige week donderdag de tweede kwartaalcijfers bekend en meldde daarbij een nettoverlies van EUR39 miljoen. De 'marktreactie' daarop was een koersval van circa 3%, peanuts vergeleken bij de harde afstraffing die het aandeel de afgelopen maanden op de beurs moest doorstaan.

Bij twee achtereenvolgende winstwaarschuwingen in april en juni verloor het aandeel Buhrmann telkens zo'n 30% in waarde. Naar de timing van de eerste winstval loopt momenteel een onderzoek van de beurs, naar de vroege koersval rond de tweede winstwaarschuwing heeft de Stichting Toezicht Effecetenverkeer (STE) een onderzoek ingesteld.

De Buhrmann-top begon bij die eerdere, harde marktreacties geen 'vertrouwensaankopen'. De VEB vindt ook dat de Buhrmann-top de eigen emissie, van eind maart, voorbij heeft laten gaan. "Dat was een goed moment om vertrouwen te tonen", aldus De Vries. Daags voor de uitgifte van die nieuwe Buhrmann-aandelen cashten twee topfunctionarissen van Buhrmann wel opties, toevallig ook voor een bedrag van ƒ1,2 miljoen. De Vries vond dat eerder al moreel aanvechtbaar.

Een Buhrmann-woordvoerder vindt de huidige aandelenactie geenszins too little too late. "Naarmate de tijd verstrijkt en ontwikkelingen zich opvolgen, vormen zich ook de gedachten over dit soort zaken. Op een gegeven moment stel je jezelf dan de vraag: moet een belegger nog wel vertrouwen in Buhrmann hebben. Of het mosterd na de maaltijd is? Er zijn in het leven gelukkig vele maaltijden."

Bestuursvoorzitter Koffrie kocht afgelopen maandagochtend 50.000 aandelen tegen een koers van EUR9,36, oftewel voor een bedrag van ƒ1,03 miljoen totaal. Het hoofdfonds Buhrmann moest toen aan het begin van de nieuwe handelsweek net tegen het slechte nieuws van kredietbeoordelaar S&P aanboksen. Volgens Buhrmann is er geen verband tussen beide zaken. Het aandeel sloot die dag uiteindelijk fors in de plus op EUR9,71.

Waller en Dean tastten aanmerkelijk minder diep in de buidel. Zij besloten gisteren het initiatief van Koffrie te volgen en kochten voor eigen rekening voor ƒ62.000 (Waller) en ƒ105.000 (Dean) aan Buhrmann-stukken.

De naam van de vierde bestuurder, King, ontbreekt in het persbericht van de aandelenaankoop. Hij deed (tot nu toe) niet mee. Heeft King niet genoeg vertrouwen in Buhrmann? Zeker niet, bezweert een woordvoerder, die juist vindt dat dit de vrijblijvendheid over deelname aan de actie illustreert. "Het is aan iedereen zelf om te belissen. Het is ook volledig individueel bepaald. Er is geen druk. Er worden geen vragen gesteld als iemand niet meedoet."

Overigens krijgen de privé-aankopen intern wel een vervolg. "Er zijn meer mensen die ook aandelen Buhrmann gaan aanschaffen", vertelt de woordvoerder. Of hijzelf meedoet? "Jazeker, het geld heb ik al gereserveerd."

Buhrmann heeft intern geen afspraken gemaakt over de voorwaarden waaronder de gekochte stukken weer van de hand mogen worden gedaan Koffrie verdiende op papier sinds maandag al bijna ƒ50.000 aan de stunt. Maar een snelle verkoop is volgens de zegsman uitgesloten. "Deze mensen zitten hier echt niet voor een jaartje, maar voor de lange termijn."

Het door de Buhrmann-top opgehoeste bedrag van ƒ1,2 miljoen valt overigens in het niet bij de ruim ƒ26 miljoen die de top van het veel kleinere Geveke vorig jaar voor een soortgelijke steunactie op tafel legde. Overigens heeft die stunt het technische handelshuis weinig koerswinst opgeleverd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.