De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 8 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Charleroi weigert ontvangst 'fascistische' minister

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Belgische stad Charleroi speelt even voor het geweten van Europa. De socialistische burgemeester Jacques van Gompel weigert vandaag de Italiaanse minister Mirko Tremaglia te ontvangen, omdat deze lid is van de extreemrechtse Italiaanse regeringspartij Alleanza Nazionale (AN) en in zijn jeugd deel zou hebben uitgemaakt van fascistische groeperingen.

Tremaglia brengt een officieel bezoek aan Charleroi om de herdenking bij te wonen van de mijnramp van Marcinelle in 1956, waarbij 136 Italiaanse mijnwerkers om het leven zijn gekomen.

Normaal zou een buitenlandse minister door het gemeentebestuur in de bloemetjes worden gezet, maar het voltallige bestuur weigert deze bewindsman te ontvangen. Hij ontmoet nu alleen de Italiaanse consul en de Italiaanse gemeenschap in Charleroi. Kort na de oorlog immigreerden veel Italiaanse mijnwerkers naar België. Er wonen nog ongeveer een kwart miljoen immigranten, vooral in het Waalse landsdeel.

Het incident is gênant voor België als huidig voorzitter van de Europese Unie, dat zich dit halfjaar juist zo neutraal mogelijk probeert op te stellen. Vorig jaar liep België nog voorop bij de EU-boycot van Oostenrijk, omdat de extreemrechtse FPÖ van Jörg Haider in de regering was gekomen. Tegen de nieuwe ploeg van Berlusconi is geen enkele sanctie ondernomen.

Burgemeester Van Gompel vaart echter zijn eigen koers. Hij meent dat het stadsbestuur mag uitmaken wie het ontvangt en wie niet. Tremaglia is wel vrij Charleroi te bezoeken, aldus de burgemeester.

De 74-jarige Italiaanse minister 'voor Italianen in de wereld' trekt zich er weinig van aan. "Ik ben altijd al naar de Marcinelle-herdenkingen geweest. Het is mijn persoonlijke bedevaart", zegt Tremaglia in de Vlaamse krant De Morgen. "Doden zijn doden en dit zijn Italiaanse doden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 8 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.