De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Charter via België veel goedkoper

door Arnold Burlage

   
 

SCHIPHOL - Vakantiegangers uit ons land kunnen vanaf komend winterseizoen voor vele honderden guldens goedkoper via luchthavens in België naar vakantiebestemmingen reizen.

Vluchten bijvoorbeeld vanaf Brussel naar de Dominicaanse Republiek of Cuba zijn, vergeleken met vertrek vanaf Schiphol naar dezelfde accommodatie, per persoon ruim 600 gulden goedkoper. Eenzelfde vergelijking met Kenia levert een maximaal prijsvoordeel op van zo'n ƒ320 en Mexico/Cancun is bijna ƒ250 gulden goedkoper.

Het boeken van KLM-vluchten vanuit Brussel via Schiphol is per ticket ook vele honderden guldens voordeliger dan bij boekingen in ons eigen land. Koopjesjagers vertrekken dan doorgaans met een in België gekocht ticket gewoon vanaf Schiphol, omdat controle op het gebruik van het eerste traject vrijwel is uitgesloten.

Het Thomas Cook-reisconcern, waartoe onder meer Neckermann en Vrij Uit behoren, heeft gisteren de verkoop van vakantiecharters via België aangekondigd, omdat tussen de vliegmaatschappijen vanaf Schiphol door de milieubeperkingen geen eerlijke concurrentie bestaat. Ook vanaf de luchthavens Luik en Oostende wordt voordeliger gevlogen.

"Het prijsvoordeel wordt nu zo groot dat vertrek vanuit België niet langer meer tot Zuid-Nederland beperkt zal blijven. Voor een gezin met twee kinderen is een besparing van meer dan twee mille dik de moeite waard om iets verder te rijden", voorspelt de directie van de reisorganisatie.

Luchtvaartmaatschappijen, die over onvoldoende vliegvergunning na 23.00 uur 's avonds beschikken, moeten hogere tarieven rekenen dan maatschappijen die met voldoende nacht 'slots' en meer vlieguren per dag veel rendabeler kunnen opereren. "We hebben daarom als gebruikers geen echte keuze. De concurrentie is deels schijn", aldus directievoorzitter Stefan van der Heijden van Thomas Cook Nederland.

De topman van het reisconcern onderkent de noodzaak van "regulering van het vliegverkeer op onze nationale luchthaven". Maar daarbij voerde hij aan: "Als wij hierdoor beperkt worden in onze keuze om met bepaalde luchtvaartmaatschappijen te vliegen, dan werkt dit averechts op de gezonde concurrentie en dus negatief op het prijsniveau van vakantiereizen. In dat geval kiezen wij voor de beurs van onze klanten."

De directievoorzitter van Thomas Cook, de tweede reisorganisatie in ons land, haalde fel uit naar minister Netelenbos, die onlangs over het vakantievliegverkeer zei: "Dus zouden charters ook meer overdag moeten vertrekken. Dat is ook prettiger voor de reizigers."

"Hiermee geeft de minister blijk niets te begrijpen van de kern van de charterluchtvaart. Alleen door hoge bezettingen van de vliegtuigen, hoge frequenties en veel vlieguren per dag, kunnen die zo goedkoop zijn. Wij hebben daarom ook bij de minister aangedrongen op nader onderzoek om tot een rechtvaardige verdeling van de schaarse vliegvergunningen voor de nacht te komen, zodat eerlijke concurrentie op Schiphol mogelijk wordt", aldus de reisdirecteur.

De reisorganisaties in ons land maken deze winter ook meer gebruik van Rotterdam Airport, Maastricht Airport, Eelde en Twente. Ook vanaf Düsseldorf, Keulen en Munster wordt meer en meer met vakantiecharters door vakantiegangers uit ons land gevlogen. Maar vakantiereizen met vertrek vanuit Duitsland zijn duurder, in tegenstelling tot de spectaculaire prijsverschillen met België.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.