De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nekkramprisico in West-Brabant

door Ina Eggink

   
 

ZEVENBERGEN - De GGD West-Brabant gaat alle kinderen tot negentien jaar in Zevenbergen en Klundert (gemeente Moerdijk) vaccineren tegen de bacterie meningokokken. Het gaat om bijna 5000 personen.

De GGD besloot in overleg met het ministerie van VWS tot deze maatregel omdat in de gemeente Moerdijk in anderhalve week tijd zes gevallen van bloedvergiftiging, veroorzaakt door de bacterie, zijn vastgesteld. Twee kinderen van elf jaar overleden aan de gevolgen ervan.

Een vrouw van 23 jaar uit Etten-Leur en een peuter uit Prinsenbeek zijn met verschijnselen van de ziekte in een ziekenhuis opgenomen. Volgens de GGD is bij hen nog niet duidelijk of het om dezelfde besmetting gaat. De peuter verblijft momenteel op vakantie op het Griekse eiland Kreta.

De vaccinaties worden vanaf maandag uitgevoerd. De kinderen krijgen persoonlijk een uitnodiging. De GGD begint ook een uitgebreide informatiecampagne.

De veroorzaker van de huidige epidemie is de meningokok van het type C. In Nederland zijn de meeste gevallen van nekkramp te wijten aan het type B. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) constateert echter een opleving van het C-type.

"In Engeland hebben we al eerder een dergelijke opleving gezien. Uiteindelijk was daar 45 procent van de gevallen te wijten aan het C-type, waar in tegenstelling tot het B-type, wel een vaccinatie voor mogelijk is. In Engeland worden inmiddels alle kinderen op baby-leeftijd gevaccineerd. We houden de situatie in Nederland nauwkeurig in de gaten", aldus A. van Alphen, onderzoeker naar meningokokken-vaccinaties bij het RIVM.•

De meningokok kan nekkramp veroorzaken maar kan ook leiden tot bloedvergiftiging (sepsis). Beide vormen van de ziekte beginnen met symptomen van griep. Bij sepsis hebben de patiënten geen last van een stijve nek maar worden ze vooral suf. Sepsis verloopt vaak sneller dan nekkramp en de kans op overlijden is groter.

De belangrijkste symptomen van hersenvliesontsteking zijn hoofdpijn, koorts, braken, blauwpaarse plekjes op de huid en een stijve nek. Vanwege dat laatste wordt de ziekte ook wel nekkramp genoemd. Jaarlijks krijgen door een meningokokkeninfectie ongeveer 400 mensen hersenvliesontsteking. Andere bacteriën zijn verantwoordelijk voor ruim vijfhonderd gevallen.

De verschijnselen van sepsis lijken op die van hersenvliesontsteking. Kenmerkend is dat iemand zonder enige voorbode heel snel heel ziek wordt. Van belang is vooral de ziekte snel te herkennen, zodat met de behandeling kan worden begonnen. Volgens cijfers over het jaar 1994 werd bij zo'n 7500 mensen sepsis vastgesteld. Er overleden dat jaar vijfhonderd mensen aan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.