De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bouwfraude-zaak strandt op hoge eisen tipgever

Van onze financiële redactie

   
 

ROTTERDAM - Justitie heeft een onderzoek naar een enorme fraude in de bouwwereld af moeten blazen omdat een informant, die over cruciale gegevens beschikt, geen genoegen neemt met het tipgeld van vijftigduizend gulden.

De anonieme tipgever, zelf afkomstig uit de bouwwereld, heeft in de afgelopen jaren informatie verzameld over het betalen van smeergeld aan ambtenaren en het bewust indienen van te hoge rekeningen door aannemersbedrijven. Hierbij zouden sinds 1995 acht grote bouwondernemingen hebben samengespannen.

De bedrijven zouden onder meer vooraf afspraken hebben gemaakt over de hoogte van hun offertes bij bouwopdrachten. De meeropbrengsten hiervan werden onderling verdeeld. Met de fraude zijn volgens de tipgever in totaal enkele honderden miljoenen guldens gemoeid. De overheid zelf is daarbij, als opdrachtgever van grote bouwwerken, één van de belangrijkste slachtoffers.

Het Landelijk Parket, verantwoordelijk voor de bestrijding van (internationaal) georganiseerde misdaad, kreeg de informatie in 1998 aangeboden en onderhandelde sindsdien met de informant over de hoogte van het tipgeld. De verklikker wilde driehonderdduizend gulden hebben. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde niet verder gaan dan vijftigduizend gulden.

"Dat was al een fors bedrag voor informatie die burgers doorgaans zonder voorwaarden ter beschikking stellen aan justitie", zegt Wim de Bruin van het Landelijk Parket. Hij noemt het "jammer" dat het onderzoek nu niet van start kan gaan. Er zullen volgens hem geen stappen tegen de onwillige informant worden ondernomen.

De advocaat van de tipgever, mr. L. Heukels uit Haarlem, eiste namens zijn cliënt niet alleen financiële compensatie, maar ook veiligheidsvoorzieningen en een carrière bij de overheid. Door mee te werken aan een onderzoek van justitie zou de man namelijk een werkzame toekomst in de bouwwereld wel kunnen vergeten en zelfs moeten vrezen voor zijn leven. Gesproken werd daarom over een baan bij het ministerie van Justitie of de Nederlandse Spoorwegen en deelname aan een getuigenbeschermingsprogramma.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.