De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Artsen vluchten uit Haagse wijk Transvaal

door Marjolein van der Gaag

   
 

DEN HAAG - In de Haagse achterstandswijk Transvaal stoppen maar liefst vijf huisartsen met hun praktijk. Aan hun afzonderlijke besluiten liggen veelal de zware werkomstandigheden in de buurt ten grondslag.

Een van de dokters, die er per 1 oktober de brui aangeeft, werd eerder dit jaar mishandeld in het Transvaalkwartier. Hij zet wel zijn andere praktijk in de chique Vogelbuurt voort.

J. Rensing, voorzitter van de Districts Huisartsen Vereniging (DHV) in Den Haag en zelf ook huisarts in de achterstandswijk, beaamt dat de buurt voor huisartsen niet echt aantrekkelijk is om in te werken. "Het werk is hier zwaarder dan in andere delen van de stad. De mensen zijn vaker ziek en komen hierdoor relatief veel bij de praktijk langs. Ook beschikken de bewoners van achterstandswijken zelf vaak over minder kennis van de gezondheid", aldus Rensing.

Geweld

Volgens de voorzitter krijgt daarbij iedere arts in een achterstandswijk wel eens met persoonlijk geweld te maken. "Dat gaat natuurlijk niemand in de koude kleren zitten. Maar het is geheel afhankelijk van de persoon, hoe daar vervolgens mee wordt omgegaan", vertelt Rensing, die aangeeft dat ook hem wel eens bedreigingen ten deel zijn gevallen.

Overigens benadrukt de voorzitter van de vereniging dat ook andere factoren, zoals bijvoorbeeld het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, een rol spelen bij het vertrek van de huisartsen uit de buurt. "Lang niet alles kan toegeschreven worden aan de problematiek van de wijk. Maar als de situatie voor de huisartsen niet verbetert, zal het wel zo zijn dat in dit soort stadsdelen steeds meer dokters vertrekken en er echt een schaarste ontstaat. De komende jaren stoppen er heel veel huisartsen vanwege hun leeftijd en voor jonge artsen zijn deze buurten niet aantrekkelijk. Er is dan ook hard geld nodig."

Volgens Rensing vallen de gevolgen van het massale vertrek van de dokters mee. "In eerste instantie vreesden we dat zo'n 10.000 mensen zonder huisarts zouden komen te zitten. Maar de situatie ziet er inmiddels een stuk beter uit. Zo wordt hier ook weer een nieuwe praktijk gevestigd."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.