De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bedrijfsartsen vaak bedreigd

door Ina Eggink

   
 

HELMOND - Bedrijfsartsen in Nederland worden met grote regelmaat bedreigd. Niet alleen door zieke werknemers, maar ook door werkgevers die het niet eens zijn met een ziekmelding van een werknemer en daarom de bedrijfsartsen onder druk zetten om beslissingen te nemen waar ze niet achter staan.

Dat blijkt uit onderzoek van de Deurnese bedrijfsarts Theo de Martines, die werkzaam is bij de Arbo-Unie Zuid Oost Nederland in Helmond. Hij vroeg via een enquête 266 collega's naar hun ervaringen.

Van de ondervraagden zegt 74 procent tijdens de werkzaamheden met geweld te worden geconfronteerd. Het blijft niet alleen bij het slaan met deuren of scheldpartijen. Ook fysiek geweld wordt niet geschuwd. Van de artsen heeft 15 procent het afgelopen jaar minimaal één keer met dergelijk geweld te maken gehad. In vrijwel alle gevallen ging het om werknemers die door het lint gingen en begonnen te slaan of met spullen te gooien.

De Martines heeft ook zelf te maken gehad met een agressieve patiënt. "Plotseling begon een patiënt zonder enige aanleiding op mij in te slaan. Het was een vervelende situatie waar ik absoluut niet op was bedacht. Dit incident heeft mij er toe gebracht het onderzoek uit te voeren."

Beslissing

Hij toont zich verrast over het feit dat zijn collega's vaker aangeven door werkgevers onder druk gezet te worden (87 procent van de ondervraagden) dan door werknemers (80 procent). "De artsen ervaren vaak een druk van werkgevers om een onjuiste beslissing te nemen. De arts wordt dan bijvoorbeeld opgebeld met de mededeling dat de werknemer absoluut niet ziek is. Het dringende verzoek is de betrokkene vooral zo snel mogelijk weer aan het werk te sturen."

Volgens de Helmondse bedrijfsarts is door de afschaffing van de ziektewet de relatie tussen werkgever en werknemer veranderd. "Ziek zijn kan voor de werkgever een flinke kostenpost zijn", aldus De Martines.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.