De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 4 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Dure vakantie door mobieltje

door Romke Spierdijk

   
 

AMSTERDAM - De Consumentenbond wordt overspoeld met klachten van vakantiegangers over de onverwacht hoge tarieven voor mobiel bellen vanuit het buitenland. De vakantievierders wacht bij thuiskomst vaak een dure en onaangename verrassing. De torenhoge rekeningen maken de vakantie een stuk duurder dan begroot.

Niet beseffend dat de kosten om met het mobieltje te bellen flink hoger zijn, wordt er vanaf de Spaanse Costa's en andere populaire bestemmingen massaal met het thuisfront gebeld. Omdat de telefoonmaatschappijen hun klanten maar spaarzaam informeren over de tarieven, is het grootste deel van de bellers niet of nauwelijks op de hoogte van de kosten.

De Consumentenbond raadt dan ook aan de gsm niet mee te nemen op vakantie, maar gewoon de ouderwetse telefooncel te gebruiken. Bellen met de gsm is vanuit het buitenland al snel tien keer duurder. Wie de telefoon écht niet kan of wil missen, kan een hoop geld besparen door voor vertrek uit te zoeken welke kosten voor welke diensten worden berekend.

Volgens Ewald van Kouwen van de Consumentenbond regent het klachten en vragen van vakantiegangers. "De kosten zijn ondoorzichtig en het is niet in het belang van de telefoonmaatschappijen duidelijker te zijn. Iemand die weet dat het vier gulden per minuut kost om naar huis te bellen, zal dat immers niet zo snel meer doen. "

Diensten

Zowel KPN als Libertel de twee grootste aanbieders hebben sinds kort één tarief voor alle Europese landen. Bellen naar Nederland met een prepaid-telefoon kost gemiddeld tussen de 3 en 4 gulden. Daarnaast worden voor een aantal diensten flinke bedragen in rekening gebracht, terwijl deze normaal gesproken gratis zijn.

Gebeld worden kost de ontvanger in het buitenland bijvoorbeeld geld. De beller betaalt de kosten tot aan de grens, de ontvanger betaalt voor de verbinding tot aan het vakantieland. Dit tarief is meestal iets lager dan dat voor bellen vanuit het buitenland. Het is overigens mogelijk de telefoon te blokkeren voor internationale gesprekken.

Wie kosten denkt uit te sparen door de rinkelende telefoon gewoon niet op te nemen, komt bedrogen uit. Indien een voicemail ingesproken wordt, gaat de meter wederom lopen. Dit wordt gezien als een ontvangen gesprek en de daarvoor geldende kosten worden in rekening gebracht. De ontvanger betaalt ook hier weer de kosten van de Nederlandse grens naar het vakantieland, maar ook nog eens het tarief voor de weg terug naar de voicemailcomputer in Nederland.

Onduidelijkheid

"Vanwege de onduidelijkheid pleiten we al een tijdje voor het vermelden van de kosten op het schermpje van de gsm. Technisch is dat mogelijk, maar de aanbieders willen er niet aan", aldus de woordvoerder van de Consumentenbond.

Volgens Arie de Zeeuw van Libertel wordt er gewerkt aan betere voorlichting van de klanten. "Ik snap best dat er mensen zijn die het allemaal niet meer kunnen volgen, het is ook best ingewikkeld. Met de invoering van één tarief voor alle Europese landen is het al een stuk makkelijker geworden, maar we werken hard het nog eenvoudiger te maken. Wij zijn niet gebaat bij ontevreden klanten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 4 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.