De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Van Nistelrooy drukt
stempel in droomtheater

door Valentijn Driessen

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x333, 14kb)
De fans van Manchester United genoten van hun nieuwe spits Ruud van Nistelrooy. (Foto: REUTERS)
MANCHESTER - De fans van Manchester United betaalden voor de testimonial, erewedstrijd van Ryan Giggs, maar kwamen zeker ook om hun nieuwe spits Ruud van Nistelrooy voor het eerst in het 'droomtheater' Old Trafford in actie te zien; met in zijn kielzog de Argentijnse middenvelder Juan Veron afkomstig van Lazio Roma. Tegen Celtic, tegenstander van Ajax in de derde voorronde van de Champions League, werden de aanwezigen Mancunians niet direct op hun wenken bediend. Integendeel, zonder een bal geraakt te hebben keek 'Van the Man' met United tegen een 2-0 achterstand aan.

Maar Van Nistelrooy zou Van Nistelrooy niet zijn als zijn stempel zou ontbreken bij een dergelijke gelegenheid. Na twee goede individuele acties ontplofte Old Trafford toen de Brabander met nummer 10 - David Beckham behield z'n favoriete nr. 7 - een schitterende driehoekscombinatie met Roy Keane en Paul Scholes doeltreffend afrondde. "Een onbeschrijfelijk lekker gevoel. Van zo'n doelpunt bij je debuut in je nieuwe thuishaven droom je alhoewel zo'n 2-0 achterstand niet lekker is."

Celtic vloog uit de startblokken zag ook Ajax' assistent-trainer Peter Boeve. Binnen vier minuten stond het 2-0 (Chris Sutton en Neil Lennon) en vlak na de 2-1 van Van Nistelrooy maakte Paul Lambert er 3-1 van. Boeve: "We moeten vreselijk uitkijken voor hun counter. Zij hanteren een beetje een 8-2 systeem. Potdicht achterin. Een beetje luizig. Speel je met te veel mensen voor de bal dan vraag je om grote moeilijkheden. Zelfs een team als Manchester United." De stootkracht voorin bij de Schotten verbaasde Ajacied Boeve minder. "Wat wil je met Sutton en Larsson. De Brit dient als bliksemafleider voor de Zweed en daar komen dan de middenvelders bij, die razendsnel het veld oversteken en kunnen scoren."

Andere wapens van Celtic zijn kracht, ervaring en het is bestand tegen intimidatie, loopt daar met Sutton zelfs vaak mee voorop. Tot tweemaal kwam door Suttons toedoen de zo typerende waas voor de ogen van David Beckham. Volwassenheid is iets wat komt met de jaren en een ingrediënt waar de selectie van Ajax niet van overloopt. Letterlijk gezien. Zorg blijft de koppies erbij te houden in Amsterdam, maar helemaal in Glasgow waar de spelers een voetbalatmosfeer gaan beleven, waar alleen Fred Grim en in mindere mate Cristian Chivu ooit mee te maken heeft gehad. Het beste is als Adriaanse daar op de Engelse manier mee omgaat naar z'n spelers toe. 'Ga naar buiten, geniet want hiervoor ben je profvoetballer geworden.'

Na een uur 'vriendschappelijk' voetbal met de messen tussen de tanden volgde een achtvoudige wissel bij Celtic. Boeve had genoeg gezien in dit ook door Celtic meer dan serieus genomen oefenpotje. Hij genoot nog wel van de fantastische volley van Juan Veron van zo'n dertig meter in de kruising, waardoor ook hij zijn debuut vierde met een treffer. Wel stond Celtic een minuut later weer met twee treffers (4-2) voor door Lubomir Moravcik.

Om het leed voor Manchester United en de fans te verzachten toverde Ferguson een kwartier voor tijd de in Manchester heilig verklaarde Fransman Eric Cantona nog in het veld. Zoiets hoort bij een testimonial wisten ook de ruim 66.000 aanwezigen. De testimonial, de erewedstrijd voor de speler die tien jaar lang in trouwe dienst is, lijkt trouwens z'n langste tijd gehad te hebben. Tenminste als het gaat om het financiële extraatje voor het feestvarken. De hoofdpersoon, in dit geval Ryan Giggs, mag het positieve saldo als appeltje voor de dorst in eigen zak steken. Niet dat Giggs zozeer op dat geld zit te wachten. Alhoewel een miljoen pond 3.6 miljoen gulden misstaat op geen enkele bankrekening, maar gaat Engelse parlementsleden veel te ver. Ze vinden het immoreel en plannen acties tegen het gebruik.

Het zal Van Nistelrooy weinig uitmaken. Hij zal de tien jaar niet volmaken en gaat voor sneller succes. Zoals z'n tweede treffer gisteravond toen hij wegdook bij zijn directe tegenstander en diagonaal 4-3 scoorde. Een minuut later raakte hij de kruising en werd voor het eerst z'n naam gescandeerd. Het is geen gewaagde veronderstelling dat Ruud van Nistelrooy een sensatie wordt bij Manchester United. Hij voelt zich al thuis en is geaccepteerd. Wie alle ballen opeist en zelfs Uniteds leider Roy Keane opzichtig aanspoort sneller te spelen, is 'one of the boys'.

"Vergeet de uitslag. Dit is toch echt mooi man", genoot Van Nistelrooy ver na afloop nog van z'n eerste avond in het 'Theatre of Dreams' aan de Sir Matt Busby Way. "Die hele atmosfeer met 20.000 Schotten die ook uit hun dak gaan voor Ryan Giggs."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.