De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Pierre van Hooijdonk vanavond met Feyenoord tegen oude club Benfica
WEERZIEN ZONDER WROK

door Steven Kooijman

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
(Foto: PICS UNITED/ERIC VERHOEVEN)
GUIMARES - Opgewacht door een legertje Portugese journalisten keerde Pierre van Hooijdonk gisteren terug in het land waar het voetballeven hem door een pedante clubvoorzitter onmogelijk werd gemaakt. Om vanavond in Guimares, in het uiterste noorden van Portugal, met zijn nieuwe club Feyenoord een 'vriendschappelijke' wedstrijd te spelen tegen Benfica. Benfica? Inderdaad, Benfica, dé trots van Lissabon, maar ook de club waar 'Big Pete' een diep bewogen jaar achter de rug heeft. Toch hoopt Van Hooijdonk, Benfica's topscorer van het afgelopen seizoen, vanavond op iets wat weg heeft van een afscheidswedstrijd. Want: "Ik stond er goed op bij de supporters."

En die zullen vanavond in grote getale de tribunes van het Estádio do Vitória Sport Clube bevolken, al is het alleen maar om de nieuwe publiekslieveling Simo Sabrosa aan het werk te zien, de Portugese international die voor 30 miljoen van Barcelona werd overgenomen. Of wellicht een van de andere elf (!) nieuwe spelers van de roemruchte Portugese voetbalclub. Want hoewel Manuel Vilarinho, de preses van Benfica, Pierre van Hooijdonk in de zomerstop te kennen had gegeven dat de club zijn salaris niet meer kon betalen, zwaaide Benfica de laatste twee maanden protserig met de portemonnee. "Dat verhaal dat ik te duur zou zijn, slaat dus nergens op", kijkt Van Hooijdonk nog maar eens smalend terug op de onverkwikkelijke affaire.

"Het is duidelijk een politiek spel geweest, waar je meerdere theorieën op kunt loslaten", vervolgt de nieuwe aanvalsleider van Feyenoord. "Maar ach, voor mij is Benfica een gepasseerd station. Als een club om wat voor reden niet meer met jou door wil gaan, moet je zelf ook verder. Ik hoef niet meer zo nodig de exacte reden weten. Wat ik wel weet, is dat ik blij ben dat ik nu bij Feyenoord speel."

Een bizarre speling van het lot heeft er voor gezorgd dat Feyenoord en Van Hooijdonk drie weken na het tumultueuze vertrek van 'Big Pete' uit Portugal een oefenwedstrijd moeten spelen tegen Benfica. De 31-jarige international kan er de humor ook wel van inzien. "Zoiets verzin je toch niet?" grijnst hij. Over toeval gesproken: Feyenoord speelt volgend week in San Sebastian tegen Real Sociedad, de Baskische club die een maand geleden samen met Feyenoord in de race was om Van Hooijdonk van Benfica over te nemen.

Hij heeft zin in de wedstrijd van vanavond, bekent hij. "Omdat ik nooit afscheid heb kunnen nemen van de fans en mijn medespelers", legt hij uit. "De overgang naar Feyenoord ging drie weken geleden ineens zo verschrikkelijk snel, ik heb daar helaas geen tijd voor gehad. Kijk, ik heb een goed seizoen bij Benfica achter de rug, werd er met 19 goals topscorer. Ik stond er goed op bij de supporters. Maar ja, je weet natuurlijk nooit hoe ze vanavond op mijn terugkomst zullen reageren. De voorzitter heeft mij deze zomer tevergeefs proberen zwart te maken, maar je weet nooit wat hij de laatste weken weer allemaal voor onzin over mij heeft uitgekraamd."

Feyenoord, dat zonder Paul Bosvelt en Ramon van Haaren naar Noord-Portugal is afgereisd, hoeft er volgens Van Hooijdonk niet op te rekenen dat het vanavond een potje zomeravond-voetbal kan spelen. "Het zou wel eens een heet avondje kunnen worden", voorspelt Van Hooijdonk. "Want vriendschappelijk voetbal komt niet voor in het vocabulaire van de Portugese voetballer. Daarbij geldt de wedstrijd tegen Feyenoord als de traditionele oefenwedstrijd van de club in het hoge noorden, waar Benfica kan rekenen op een massale en trouwe aanhang. Vorig jaar speelden we tegen Deportivo La Corua. Ik wist niet wat ik meemaakte die avond. Maar goed, wij kunnen dit soort wedstrijden met Feyenoord goed gebruiken. Het is belangrijk dat we in de voorbereiding ook wedstrijden spelen waarin we onze reserves moeten aanspreken."

Toch had hij de wedstrijd liever in het Estádio da Luz, de thuishaven van Benfica, gespeeld. "Dat zou meer hebben aangevoeld als een thuiskomst. Dat had het afscheid voor mij echter gemaakt. Aan de andere kant: er zijn nog maar vier basisspelers over van vorig jaar. Ook daarom weet ik zeker dat we aan de bak moeten, want Benfica beschikt dit jaar met jongens als Simo, Zahovic en Drulovic over een veel sterker elftal dan vorig jaar. Ik heb genoten van mijn tijd in Lissabon, al was het alleen maar om het fantastische klimaat en de unieke Portugese cultuur. Maar als voetballer had ik beter dit jaar bij Benfica kunnen spelen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.