De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Koerswijziging Vedior
werpt zijn vruchten af

   
 

AMSTERDAM - Uitzender Vedior wil driekwart van zijn inkomsten in de toekomst halen uit gespecialiseerde uitzenddiensten. Het traditionele uitzendwerk wordt daarmee grotendeels overboord gezet.

De organisatie wordt 'uit elkaar getrokken' en iedere dependance moet, als het aan bestuursvoorzitter Tony Martin ligt, zijn eigen broek ophouden. "In de afgelopen jaren is er een gebrek aan financiële discipline geweest. Iedereen wees naar een ander als het misging."

Bij de presentatie van de tweede kwartaalcijfers liet Martin gisteren uitstekende rapportcijfers zien. En daarmee verraste hij vriend en vijand. "We zijn back in business", riep de bestuursvoorzitter enthousiast. "Vedior is niet langer het lelijke eendje van de uitzenders. We zijn de nummer drie (na Adecco en Manpower, red.) van de wereld. Als we deze koers voortzetten, kunnen we met nog wat acquisities gemakkelijk tweede worden", aldus Martin in een gesprek na afloop van de presentatie.

Ook de Nederlandse divisie wordt gesplitst (Dactylo en Vedior Personeelsdiensten, red.). Bovendien komt er een medische poot. Martin zou het liefst zien dat ze ieder hun eigen gebouw zouden betrekken. "Voorheen was er te veel vrijheid. Men stelde het budget vast en als je dat overschreed, stelde je het gewoon bij. De verwachtingen en verantwoordelijkheden moeten duidelijk zijn. Daar worden mensen dan ook op afgerekend. Dus geen bijstellingen meer." Dat de opsplitsing bedoeld zou zijn om Vedior Nederland uiteindelijk in de etalage te zetten, is volgens Martin "nooit een issue geweest".

De herstructurering van de uitzender zal gepaard gaan met veel, kleinere overnames in verschillende landen, stelt de bestuursvoorzitter. Daarvoor heeft Vedior een budget van rond de EUR100 miljoen per jaar. "We gaan het stap voor stap doen, net als bij Select. Dat duurde ook tien jaar. De afronding zal ik dus niet meer meemaken", refereert hij aan zijn op handen zijnde pensioen eind volgend jaar.

Eén of twee kleinere onderdelen, zullen nog afgestoten worden omdat ze niets met de core-business te maken hebben. "Zo hebben we in Duitsland bijvoorbeeld een trainingscentrum voor werklozen die we van de straat af plukken. Dat behoort niet tot ons takenpakket."

Martin ziet meer toekomst in het specialistisch uitzenden van onder meer leraren en medisch personeel. "Zij zijn minder gevoelig voor het wisselende economische tij", refereert hij aan de moeilijke periode die de uitzendbranche doormaakt. Dat de nieuwe koers lucratiever is dan de oude, laat de Franse markt, waarop Vedior sterkt steunt, zien.

"De marges van Bis zijn erg sterk", vindt analist Albert Ploegh van Effektenbank Stroeve. "In het tweede kwartaal vorig jaar zaten ze op 3,6%. Nu op 5%. Ze hebben wel enkele kleine voorzieningen getroffen van een paar miljoen maar dan nog komen ze uit boven de vier. Ze hebben de markt gewoon verslagen. Het laatste jaar hebben ze heel veel kantoren in de regio Parijs, waar ze ondervertegenwoordigd waren, geopend. Daar kunnen de marges dus nog verder omhoog", aldus Ploegh.

Vedior houdt dan ook vast aan de eerder uitgesproken verwachtingen voor dit jaar. Rekening houdend met een lager belastingtarief rekent het bedrijf op een winst per aandeel van EUR1,17.

De enige streep door de rekening is het automatiseringssysteem Eurofocus dat niet past bij de gesegmenteerde koers die Vedior vaart. De speculaties dat dit een strop van minstens ƒ40 miljoen zou zijn, legt Martin naast zich neer. "Het is één van de vele systemen waarmee wij werken. In België draait het wel." "Dat verlies nemen ze in het derde kwartaal", zegt Ploegh. "De boekwinsten die ze hopen te maken op de nog af te stoten onderdelen, laten ze dan wegvallen tegen de afschrijving van Eurofocus."

De beleggers waren gisteren zeer gecharmeerd van de cijfers. Het aandeel steeg 13% en sloot op EUR12,55. De stijging van de operationele winst van EUR77 miljoen in 2000 naar EUR89 miljoen in het tweede kwartaal van dit jaar (+16%) maakte indruk.

De eerste helft van dit jaar nam de omzet met 12% toe tot EUR3,4 miljard. In het eerste kwartaal groeide de omzet met 16%, in het tweede halveerde die groei tot 8%. Inclusief goodwill, betaald voor de overname van het Britse Select, leed Vedior in de eerste zes maanden een verlies van EUR65 miljoen tegen EUR76 miljoen vorig jaar.

Martin overweegt een tweede notering voor zijn bedrijf in Amerika "omdat dat goed is voor de volatiliteit van het aandeel". Bovendien zit nog maar een kwart van de aandeelhouders in Nederland, aldus Martin.

Wat betreft de Amerikaanse markt, verwacht de bestuursvoorzitter dat de bodem bereikt is. "Voor economische vertragingen geldt meestal dat ze 18 maanden duren. Zes om de bodem te bereiken, zes om er te zitten en dan nog eens zes om er weer uit te komen. We zijn nu halverwege. Ik verwacht volgend jaar een verbetering. Het is een soort reinigingsproces."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.