De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Voorwaarden voor 'groen'
beleggen fors aangescherpt

door Jeroen Hendriks

   
 

DEN HAAG - De voorwaarden voor burgers om fiscaal vriendelijk te beleggen in 'groene' investeringsprojecten worden per 1 januari aangescherpt. Milieuvriendelijke en energiezuinige projecten moeten aan steeds hogere eisen voldoen om onder de fiscaal gunstige regeling te vallen. Zo verdwijnt de Groen-label kas als investeringsmogelijkheid. Ook wordt het mes gezet in duurzame energieprojecten.

Notitie

Dat blijkt uit de notitie 'Verdonkergroening regeling groenprojecten' die staatssecretaris Bos (Financiën) en minister Pronk (Milieu) op verzoek van de Tweede Kamer hebben opgesteld.

Sinds de invoering van de fiscale stimulans in 1994 hebben zo'n 125.000 Nederlanders zich op het groen beleggen gestort. Voor hen geldt bij de inkomstenbelasting in Box-3 een vrijstelling van 103.539 gulden.

Biologische landbouw, duurzame woningbouw, energiebesparing en natuurgebieden zijn enkele 'groene' terreinen waar beleggers hun geld in kunnen steken. De fiscaal vriendelijke behandeling is bedoeld om mensen te lokken, omdat het rendement op het geïnvesteerde geld doorgaans aan de lage kant is.

Voorqwaarden

De bewindslieden schrijven in de notitie dat de projecten aan drie voorwaarden moeten voldoen om te kunnen worden aangemerkt als 'groene' investeringen. Naast een vernieuwende karakter, moet het gaan om projecten die nu nog een beperkt rendement behalen, maar in de toekomst wel zelfstandig commercieel te exploiteren zijn.

Zo worden bijvoorbeeld de Groen-label kassen, die een daverend succes zijn in de glastuinbouw, geschrapt. De kassen vinden sinds de introductie zo gretig aftrek dat de projecten niet langer als 'koplopers' in de technische ontwikkeling, een van de eisen, worden aangemerkt.

Ook investeringen in bepaalde vormen van duurzame energie worden tegen het licht gehouden omdat de projecten inmiddels te rendabel zijn geworden. In de loop van volgend jaar stellen de bewindslieden vast welke energieprojecten er afvallen. Deze projecten worden daarmee in feite slachtoffer van hun eigen succes.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.