De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Detailhandel eurolanden
ziet verkopen stagneren

Van een onzer redacteuren

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
In Nederland is de consumptie in mei met 2% gegroeid.
BRUSSEL/VOORBURG - De detailhandelsverkopen in de twaalf landen die meedoen aan de euro zijn in de maand mei zo goed als gestagneerd.

Gecorrigeerd voor de inflatie groeide het volume van de verkopen in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder met slechts 0,5%.

Ten opzichte van de maand april was er zelfs sprake van een lichte daling van 0,1%. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Europees bureau voor de statistiek Eurostat.

In mei besloot de Europese consument met name de aanschaf van huishoudelijke artikelen uit te stellen. Daarvan werd 1% minder verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder.

In de eerste maanden van dit jaar waren de Europeanen nog wel bereid hun portemonnee te trekken. Toen groeiden de detailhandelsverkopen nog met zo'n 2% in vergelijking met dezelfde periode in 2000.

Overigens is er een groot verschil in de winkelverkopen per lidstaat. In Duitsland (-2%), Italië (-2%) en Portugal (-0,3%) ging er minder over de toonbank dan een jaar eerder, in Ierland nam het volume verkochte goederen met maar liefst 7,7% toe.

Voor de gehele Europese Unie was de afname van de detailhandelsverkopen minder sterk. De drie landen die wel bij de Unie horen maar niet meedoen met de euro (Zweden, Verenigd Koninkrijk en Denemarken) lieten sterke groeicijfers zien. Het detailhandelsvolume in de 15 lidstaten viel dan ook 1,5% hoger uit dan in de maand mei in 2000.

In Nederland verkocht de detailhandel 0,9% meer dan in mei een jaar eerder. Ten opzichte van een maand eerder groeide de winkelverkopen in mei met 0,8%. In de maanden februari, maart en april was dit percentage nog negatief.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de binnenlandse consumptie in mei met 2% is gegroeid ten opzichte van een maand eerder. Het verschil tussen dit percentage en het detailhandelsvolume is dat bestedingen aan diensten ook tot de binnenlandse consumptie worden gerekend.

Zo'n 60% van de binnenlandse consumptie heeft betrekking op diensten, de rest op goederen.

De Nederlandse consument kocht in mei meer duurzame goederen (+1,2%) in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Het is voor het eerst dit jaar dat dat percentage positief is. Gemiddeld over de eerste vijf maanden van dit jaar bedraagt de groei van de binnenlandse consumptie 1,4 procent. Over heel 2000 was dit meer dan twee keer zoveel. Tot nu toe is van de lastenverlichting uit het nieuwe fiscale stelsel nog geen duidelijk positief effect op de consumptie zichtbaar, aldus het CBS.

De volumegroei in de goederensector is bescheiden. In de aankoop van vervoermiddelen deed zich in mei opnieuw een daling voor, maar deze is minder sterk dan in de eerste vier maanden. De bestedingen aan voedings- en genotsmiddelen bleven 0,3% onder het peil van mei vorig jaar. In deze sector is in de eerste vijf maanden sprake van opvallend hoge prijsstijgingen. Zo gingen de prijzen van vis, vlees, aardappelen en groenten en fruit in een jaar met meer dan 10% omhoog.

Het gebruik van energie, brandstoffen en overige goederen nam in mei met 2,8% toe. Aan diensten werd 2,6% meer afgenomen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.