De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vedior veert krachtig op
   
 

AMSTERDAM - Uitzendorganisatie Vedior trok gisteren de meeste aandacht op de beursvloer. Het bedrijf presenteerde riant beter dan verwachte halfjaarcijfers. Vedior-topman Tony Martin liet in een toelichting weten zich weinig zorgen te maken over de toekomst van het bedrijf. Vedior haalt veel meer omzet uit hoogrenderende specialistische markten dan concurrenten doen. Martin toonde zich ongelukkig met de lage koerswinstverhouding van het aandeel Vedior. Beleggers gaven hem daarin gelijk. Ze beloonden het bedrijf met een koersstijging van 13,1% op EUR12,55. Vedior was daarmee een positieve uitschieter op een toch al zonnig aandoende beurs. De AEX-index dikte gisteren met 0,6% aan tot 551,83.

Het was de derde dag op rij dat het Damrak hoger sloot. Het waren vooral de hightech-waarden als KPNQwest en Philips die de Amsterdamse graadmeter naar een hoger niveau tilden.

De midkap-index schoot met 1,9% omhoog tot 509,13. De hoogvliegers waren Vedior, Ordina, Randstad, PinkRoccade en Besi.

Vedior's branchegenoot United Services Group heeft het Spaanse uitzendbureau Tempiber, dat in handen was van Getronics overgenomen. Het Spaanse bedrijf telt tien vestigingen. Volgens USG is Spanje een interessante groeimarkt voor uitzendactiviteiten, al zal Tempiber dit jaar nog geen winstbijdrage leveren. Op de beurs werd de aankoop beloond met een koerssprong van 1,9% tot EUR21,25.

Negatieve Amerikaanse macro-cijfers hadden opnieuw weinig effect op de stemming. De prijsindex van inkoopmanagers daalde sterker dan verwacht, maar beleggers lijkt dat niet te deren. "Al het slechte macro-nieuws van afgelopen week, maakt een renteverlaging waarschijnlijker", aldus een handelaar van Effectenbank Stroeve.

Analisten van SNS Securities hebben hun winsttaxaties voor chemieconcern DSM verlaagd. Voor heel 2001 wordt een winst per aandeel van DSM verwacht van EUR4,24. Eerder werd nog een winst per aandeel van EUR4,58 verwacht. Ook voor volgend jaar en 2003 zijn de winsttaxaties neerwaarts aangepast. Toch vinden de analisten het aandeel nog steeds interessant. Op de beurs wordt DSM naar hun mening onvoldoende gewaardeerd. Die toevoeging leek beleggers echter niet te bereiken. Een aandeel wisselde voor EUR40,98 van eigenaar. Dat is 0,3% minder dan het slot van dinsdag.

Er was sprake van enig rumoer rond chipmachinefabrikant ASML. Volgens berichten in de Amerikaanse media loopt het Veldhovense bedrijf een order van $100 miljoen van Intel mis. In de loop van de dag werd dat bericht weersproken door ASML-voorzitter Doug Dunn. Volgens hem zijn er de afgelopen tien weken geen orders meer geannuleerd. En dan was er nog een rapport van zakenbank Merrill Lynch die de hele sector positief in de schijnwerpers zette. ASML wist uiteindelijk 2,9% hoger te sluiten op EUR24,52.

Philips sloot 2,0% hoger op EUR32,60. Het elektronicaconcern heeft samen met het Belgische Frontier Design de onderneming Adelante op. Het nieuwe bedrijf ontwerpt chips en richt zich op draadloze modems en telefoons. Philips heeft nu nog een meerderheidsbelang in Adelante. Dat zal verwateren bij een aandelenuitgifte.

Vandaag presenteren Koninklijke Olie, Van der Moolen en Buhrmann financiële resultaten over de afgelopen maanden.

Van Koninklijke Olie wordt een kwartaalwinst verwacht van $3,5 miljard tegen $3,1 miljard vorig jaar. Net als zijn Amerikaanse concurrenten zal ook Shell geprofiteerd hebben van de hoge olieprijs en hogere marketingmarges. In de Verenigde Staten spint het Brits-Nederlandse bedrijf bovendien garen als gevolg van lagere raffinagemarges en gasprijzen. In aanloop op gunstige cijfers steeg het aandeel met 0,3% tot EUR66,84.

Buhrmann wist op de beurs een winst van 2,0% te pakken. Gehoopt wordt dat bestuursvoorzitter Frans Koffrie vandaag van de gelegenheid gebruik zal maken om het negatieve tij rond het bedrijf te keren. Analist Sander van Oort van Effectenbank Stroeve ziet daar echter weinig reden toe. Hij verwacht dat Koffrie zijn lange termijndoelstelling om de winst per aandeel jaarlijks met 15% te laten groeien, zal loslaten. "Bovendien", zegt hij. "hebben de recentelijk aangekondigde ontslagronden een negatief effect op de markt voor kantoorbenodigdheden."

Het aandeel Van der Moolen bleef onveranderd op EUR26,95. De halfjaarwinst zal naar verwachting 25% lager uitvallen dan vorig jaar. Analist Dick van Ingen van NIB Capital Bank verwacht de komende jaren echter een fors winstherstel. Hij meent dat EUR38 een realistische prijs is voor de Van der Moolen-aandelen.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.