ZOETERMEER - Buitenlandse ondernemers storten zich in Nederland massaal op de horeca. Meer dan een kwart van alle horecabedrijven in ons land wordt geëxploiteerd door een allochtoon. Bij restaurants is dat zelfs bijna de helft (49,6 procent).
Uit gegevens van het Bedrijfschap Horeca en Catering blijkt dat 11.700 restaurants een buitenlandse keuken hebben; dat wil zeggen niet-Nederlands/Frans. Sinds 1990 is dit aantal met 35 procent toegenomen.
Vooral in de grotere steden heeft de buitenlandse keuken vaste grond onder de voeten. In steden met meer dan 100.000 inwoners is 63 procent van de bedrijven in handen van een allochtone ondernemer; in Amsterdam is dat zelfs 77 procent.
Toename
Het Bedrijfschap verwacht dat de grote stijging van allochtone eigenaren van cafés en restaurants de komende jaren naar verwachting nog verder groeit. "Ook in kleinere gemeenten worden in toenemende mate buitenlandse eetgelegenheden gevestigd. Bovendien zal de variatie in exotisch eten verder worden uitgebreid. Opvallende groeiers in het afgelopen jaar zijn de Japanse, Turkse, Spaanse en Thaise keuken."
Van de ruim 285.000 mensen die in deze bedrijfstak werkzaam zijn, hebben er 30.000 een buitenlandse achtergrond. Daarvan kunnen tenminste 20.000 tot de eerste generatie worden gerekend. Deze mensen werkten bij voorkeur achter de schermen (in de keuken). Hun kinderen kiezen massaal voor een baan in de bediening of achter de bar. |