De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ruim kwart van horeca-
bedrijven is buitenlands

door Annemiek Paping

   
 

ZOETERMEER - Buitenlandse ondernemers storten zich in Nederland massaal op de horeca. Meer dan een kwart van alle horecabedrijven in ons land wordt geëxploiteerd door een allochtoon. Bij restaurants is dat zelfs bijna de helft (49,6 procent).

Uit gegevens van het Bedrijfschap Horeca en Catering blijkt dat 11.700 restaurants een buitenlandse keuken hebben; dat wil zeggen niet-Nederlands/Frans. Sinds 1990 is dit aantal met 35 procent toegenomen.

Vooral in de grotere steden heeft de buitenlandse keuken vaste grond onder de voeten. In steden met meer dan 100.000 inwoners is 63 procent van de bedrijven in handen van een allochtone ondernemer; in Amsterdam is dat zelfs 77 procent.

Toename

Het Bedrijfschap verwacht dat de grote stijging van allochtone eigenaren van cafés en restaurants de komende jaren naar verwachting nog verder groeit. "Ook in kleinere gemeenten worden in toenemende mate buitenlandse eetgelegenheden gevestigd. Bovendien zal de variatie in exotisch eten verder worden uitgebreid. Opvallende groeiers in het afgelopen jaar zijn de Japanse, Turkse, Spaanse en Thaise keuken."

Van de ruim 285.000 mensen die in deze bedrijfstak werkzaam zijn, hebben er 30.000 een buitenlandse achtergrond. Daarvan kunnen tenminste 20.000 tot de eerste generatie worden gerekend. Deze mensen werkten bij voorkeur achter de schermen (in de keuken). Hun kinderen kiezen massaal voor een baan in de bediening of achter de bar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.