De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Palestijnse roep om
wraak na liquidaties

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - In weerwil van de losgebarsten internationale kritiek na de aanslag dinsdag op een Hamas-hoofdkwartier in Nabloes gaat de Israëlische regering door met het liquideren van van terrorisme verdachte Palestijnen. De Palestijnse roep om wraak is groot.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Ariel Sjaron
...zeer succesvol... (Foto: REUTERS)
De Israëlische premier Ariel Sjaron noemde de operatie waarbij acht mensen, onder wie twee topfunctionarissen van de radicale Hamas-beweging omkwamen, "zeer succesvol". Wel betreurde hij de dood van twee Palestijnse kinderen van vijf en acht jaar, die op het moment van de aanval met vanaf een helikopter afgeschoten raketten voor het Hamas-gebouw speelden.

Sjaron verklaarde ook met de bondgenoten te zullen telefoneren om Israëls standpunt uiteen te zetten. In het land is over het algemeen zeer verbolgen gereageerd op wat gezien wordt als hypocriete verontwaardiging van Europa en de Verenigde Staten.

Jeruzalem verwijt vooral bondgenoot Amerika dat het met twee maten meet omdat de VS in het verleden (Libië) ook niet afzagen van geweld tegen terrorisme. Gewezen wordt ook op de houding ten opzichte van Irak dat met enige regelmaat nog onder vuur ligt van Amerikaanse jagers.

Vrees

Israël vreest dat president George Bush vanwege oliebelangen en de strijd tegen Irak een minder pro-Israëlische koers zal varen dan men van de VS is gewend. De Amerikaanse veroordeling, de hardste sinds het begin van de Al-Aksa Intifada waarin werd gesproken van "provocatief en overdreven geweld dat een obstakel voor de vrede vormt", is dan ook reden voor Israëlische zorg.

Dat desondanks wordt aangekondigd oor te gaan met de liquidaties toont het belang aan dat Israël hecht aan dergelijke acties. Volgens Defensieminister Benjamin Ben Eliezer heeft de luchtaanval van dinsdag "waarschijnlijk honderden mensen het leven gered".

In Nabloes gingen tienduizenden Palestijnen de straat op in een combinatie van een rouwstoet voor de slachtoffers en een demonstratie voor wraak tegen de Israëli's. De Hamas-beweging heeft wraak gezworen en voor het eerst opgeroepen om militaire en politieke kopstukken in Israël, onder wie Sjaron en Peres, te doden. Hamas riep de Palestijnse Autoriteit op tot gewapende strijd tegen Israël.

Waarnemers wijzen erop dat de aanval in Nabloes de verdeelde Palestijnen weer dichter bij elkaar heeft gebracht. Het kost geen enkele moeite om vrijwilligers te vinden voor zelfmoordaanslagen.

Bij diverse protestdemonstraties kwam het tot schermutselingen met het Israëlische leger. Daarbij vielen enige tientallen gewonden. Vijf joodse kolonisten raakten gewond, van wie een ernstig, bij een schietpartij nabij de Kirjat Sefer-nederzetting bij de Palestijnse stad Ramallah.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.