De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Barbecue vaak aanslag op gezondheid
Uitkomst van onderzoek schokt Voedingscentrum

door Marjolein van der Gaag

   
 

DEN HAAG - Maar liefst de helft van de Nederlandse bevolking loopt bij het barbecuen een groot risico op een voedselvergiftiging als ze flinke stukken vlees, zoals kippenpoten en karbonades, rauw op het vuur leggen.

Hierdoor ontstaat een grote kans dat het vlees van binnen niet helemaal gaar wordt en er teveel bacteriën overleven. Dat blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum in Den Haag onder ruim 1500 Nederlanders.

De organisatie zelf noemt de uitkomsten 'schokkend'. Temeer omdat uit het onderzoek ook naar voren komt dat de barbecuekunsten van de gemiddelde Nederlander te wensen overlaten.

Zo krijgen drie op de vijf landgenoten wel eens een stuk aangebrand vlees opgediend. Dit aangebrande gedeelte kan kankerverwekkende verbindingen bevatten. Sommigen - meer mannen dan vrouwen - eten dat gewoon op.

Voedingsdeskundige Ineke Volkers: "Het blijkt dat veel mensen op een onverantwoorde manier met het barbecuen omgaan. Dat het meerendeel grote stukken vlees niet eerst gaar laat worden in bijvoorbeeld de magnetron, is schokkend.

Niet iedereen is even gevoelig voor een voedselinfectie, maar deze mensen lopen echt een verhoogd risico", aldus de medewerkster van het Voedingscentrum.

Zij noemt het ook opvallend dat bijna eenderde van de ondervraagde mensen denkt dat er aan barbecuen geen gezondheidsrisico's kleven. Voornamelijk jongeren onder de 25 jaar zijn deze mening toegedaan.

Voorgaren

Om veilig te kunnen barbecuen moeten er volgens het Voedingscentrum echter voorzorgsmaatregelen worden genomen, zoals het voorgaren van grote stukken vlees voor ze op het rooster te leggen.

Ook is het verstandig om aluminiumfolie op het rooster te leggen. Hierdoor druipt er geen vet op de kolen en ontstaan er geen grote vlammen, die het vlees laten aanbranden. Verder moet het vlees niet te lang van te voren uit de koeling worden gehaald en moeten restanten, die een tijdje buiten hebben gestaan, niet meer worden bewaard.

Volgens het Voedingscentrum eet 60 procent van de Nederlanders zomers 1 tot 5 keer van de barbecue. Twintig procent doet het vaker en de andere 20 procent doet het helemaal niet. De laatste groep bestaat voor een groot deel uit mensen ouder dan 55 jaar.

Een vijfde van de ondervraagden geeft aan vanwege de recente problemen in de vleessector (mkz en BSE) minder vlees te zijn gaan eten. • Grote stukken vlees op de barbecue, van binnen niet gaar en van buiten verbrand kunnen een aanslag op de gezondheid zijn. FOTO: GLENN WASSENBERGH




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.