De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Italiaans consulaat
in Amsterdam ontruimd

   
 

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft woensdagavond het Italiaans consulaat aan de Herengracht ontruimd. De actie begon rond kwart voor elf en verliep geweldloos. Er zijn 26 arrestaties verricht. Er waren enkele tientallen actievoerders bij het consulaat aanwezig. Tegen middernacht waren alle activisten afgevoerd naar het politiebureau.

Het gebouw was bezet uit protest tegen het politiegeweld tijdens de G8-top in Genua vorige maand, waarbij een actievoerder om het leven kwam.

De politie ontruimde op basis van artikel 138, huisvredebreuk. Op basis van dat artikel zijn de activisten ook gearresteerd. De ontruiming vond plaats op verzoek van de Italiaanse autoriteiten. Dat was nodig omdat de operatie op Italiaans grondgebied gebeurde. Het is niet duidelijk of de Italianen ook aangifte hebben gedaan tegen de activisten. Vooralsnog lijkt het gebouw niet beschadigd.

De actievoerders werd gevraagd het pand vrijwillig te verlaten. De arrestanten moesten het pand worden uitgedragen, maar zij hebben zich verder niet verzet. Telkens als er een naar buiten werd gedragen, werd de politie onthaald op een fluitconcert. Medeactievoerders werden luidkeels toegejuicht. Een spandoek dat aan de gevel was gehangen, is verwijderd. Op het Rembrandtplein stond woensdagavond al langer een peloton ME paraat.

Een woordvoerder van de activisten is verontwaardigd over de 'overvaltechniek' van de politie. Volgens hem was er een toezegging van de ambassadeur dat ze tot negen uur donderdagochtend mochten blijven zitten. Hij heeft het vermoeden dat de Amsterdamse politie een rol heeft gespeeld in het overhalen van de Italiaanse regering om tot ontruiming over te gaan.

De Amsterdamse politiecommissaris J. van Riessen vermoedt dat het verzoek van de Italiaanse regering zo lang op zich heeft laten wachten omdat het parlement in Rome woensdag discussieerde over het politieoptreden tijdens de G8-top. Minister van Binnenlandse Zaken Scajola overleefde een motie van wantrouwen die onder meer over het politiegeweld in Genua ging.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.