De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Hulpgelden besteed aan wapenaankopen
RMS mengt zich in
strijd op Molukken

door Jos Hagers

   
 

AMSTERDAM - President Tutuhatunewa van de Vrije Republiek der Zuid-Molukken (RMS) in ballingschap heeft vanuit zijn flat in Rotterdam vier verschillende strijdgroepen op de Molukken opgeroepen hun krachten te bundelen "om het vaderland te bevrijden".

De 78-jarige Molukse leider ziet na het aantreden van de nieuwe Indonesische president Megawati Soekarnoputri volledige onafhankelijkheid van de Molukken nog als enig doel.

Brief

Tutuhatunewa bevestigde gisteren dat zijn RMS-regering in ballingschap zich rechtstreeks met de onlusten op de Molukken inlaat. Wanhopige strijdgroepen die om hulp aankloppen krijgen financiële steun. Dit blijkt o.a. uit een gisteren uitgelekte brief die de Molukse leider vorig jaar aan vier Molukse strijdgroepen heeft geschreven. Zij hadden hem om advies gevraagd.

Een intern kostenoverzicht van een de aangeschreven groeperingen de Gerak Petra Maluku, de Volksbeweging ter Ondersteuning van het Vaderland toont aan, dat deze organisatie in 1999 voornamelijk wapens en munitie heeft gekocht.

Volgens de president van de RMS worden in verschillende Molukse gemeenschappen in Nederland collectes gehouden voor de slachtoffers van etnisch geweld.

Omkoping

"Wij zorgen dat het geld bij de verschillende groepen terecht komt. Maar zij moeten zelf weten wat zij met het geld doen", aldus Tutuhatunewa, die niet uitsluit dat van het geld Indonesische militairen op de Molukken worden omgekocht om de plaatselijke bevolking met wapens te kunnen beschermen.

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) houdt al enkele jaren rekening met het feit dat voor de Molukken ingezameld geld voor de aankoop van wapens kan worden gebruikt.

De Amsterdamse advocaat, woordvoerder en minister van het RMS-kabinet, mr. John Watilete, die onlangs een bezoek aan de Molukken heeft gebracht, ontkende gisteren dat strijdgroepen op de Molukken financiële steun van de RMS ontvangen.

Kamervragen

D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer eisen opheldering van het kabinet over de bemoeienissen van de RMS-regering in ballingschap met de strijd op de Molukken.

D66-Kamerlid Hoekema wil weten of de RMS alleen per brief de strijdkrachten een hart onder de riem heeft gestoken of dat het ook daadwerkelijk tot actie is overgegaan.

"Humanitaire steun is prima maar militaire steun, bijvoorbeeld in de vorm van wapenleveranties, kan echt niet", aldus Hoekema.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.