De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 2 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Friese pedobende gepakt
Drie paren verdacht van gruwelijk misbruik

door Bart Olmer

   
 

LEEUWARDEN - De Friese politie heeft een zes leden tellende bende kindermisbruikers gearresteerd in Leeuwarden, die tien slachtoffertjes (in de leeftijd van 2,5 tot 15 jaar) heeft gemaakt in de Zeeheldenbuurt in Leeuwarden.

De verdachten zijn drie mannen (40, 42 en 52 jaar) en drie vrouwen (39, 43, 44 jaar). De verdachten zijn twee echtparen en een ongetrouwd stel. Vier van hen (Geert B., Petra D., Foeke H. en Tineke H.) zitten nog vast.

De kinderen zijn een jaar lang op gruwelijke wijze misbruikt, aldus ouders van de slachtoffertjes. Het jongste kindje, een meisje van 2,5 jaar, werd de luier uitgedaan en betast, anderen moesten afschuwelijke handelingen ondergaan.

Pistool

Ook moesten de kinderen elkaar misbruiken onder dwang. Bovendien zeggen de slachtoffertjes dat er porno-opnames zijn gemaakt. Enkele slachtoffers werden door hun eigen ouders seksueel misbruikt. Deze kinderen zijn uit huis geplaatst.

"Met een pistool op het hoofd werden ze gedwongen te zwijgen", aldus Sylvia Bouwmeester, moeder en tante van drie door de bende misbruikte meisjes (2,5, 3 en 6 jaar).

De kinderen hebben in speciale, kindvriendelijke verhoorstudio's gedetailleerde verklaringen afgelegd. Sylvia: "Mijn driejarig dochtertje zei: 'Mama, ik ben blij dat je nog leeft, ook al heb ik nu alles verteld'. Zo erg zijn de kinderen bedreigd om te zwijgen."

Haar zesjarige dochter heeft uitgebreid verklaard tegen de daders. Het 2,5 jaar oude slachtoffertje is het kind van haar zus, die zeer geregeld in de Zeeheldenbuurt is.

Volgens Klaske Jonker, moeder van een van de misbruikte jochies (4) komen de daders uit een zwak sociaal milieu. "Het zijn zielige lui, zwak sociale types", aldus buurtgenoten.

Lynchen

De buurt dreigt de verdachten te lynchen, mochten ze onverhoopt terug komen. "Dan ga ik er vól in en ram ze hier weg", aldus moeder Jonker. "Die mogen hier nóóit meer terug komen", aldus Bouwmeester, die zelf zo snel mogelijk wil verhuizen. "De kinderen durven niet meer buiten te spelen."

De politie heeft in verband met de enorme onrust in de buurt een zogenoemd scenarioteam ingesteld, met onder meer een vertrouwensarts, medewerkers van slachtofferhulp en het steunpunt seksueel geweld, de GGD en de SPD (sociaal pedagogische dienst). Zes rechercheurs werken nog volop aan de zaak.

De kwestie kwam aan het rollen toen buurtbewoners een woning aan de Evertsenstraat bekladden en de auto van de bewoners in brand staken. De daders deden dit, nadat de minder begaafde zoon S.D. (14) van de hoofdverdachten buurtkinderen seksueel misbruikte. Het gezin moest hun huis ontvluchten en elders onderduiken. Onder politiebegeleiding keerden ze terug, maar nu blijkt dit echtpaar juist de hoofdverdachten van de pedofielenbende.

Naar aanleiding van dit volksgericht startte de politie een grootschalig buurtonderzoek, waarbij tientallen wijkbewoners werden gehoord.

Tijdens het onderzoek werd aangifte gedaan tegen het hoofdverdachte echtpaar (de 52-jarige man en diens 43-jarige vrouw) wegens seksuele misdrijven. Later arresteerde de politie nog meer verdachten van de pedobende.

De buurt zint op wraak. "Ik houd mijzelf niet in de hand, als die gekken terug keren. Dan gaat de boel plat", aldus Jonker. De politie heeft de buurt gewaarschuwd dat de verdachten mogelijk weer op vrij voeten komen, als zij hun verklaringen weer intrekken. "Als dat gebeurt, slaat de vlam in de pan. Dat betekent oorlog", zeggen de ouders.

Volgens de ouders zijn de hoofdverdachten ook in hun vorige woonplaats in opspraak gekomen wegens zedendelicten. "Het is onvoorstelbaar dat ze die in onze kinderrijke volksbuurt hebben gestopt", aldus Bouwmeester. "Bovendien begrijp ik niet dat ook die drie vrouwen hieraan hebben meegewerkt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 2 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.