De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 27 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
TNT Open 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  De Boer kan met Oranje spelen tegen Ierland
   
 

NYON - Bondscoach Louis van Gaal kan aanvoerder en recordinternational Frank de Boer selecteren voor de belangrijke WK-kwalificatie-interland van het Nederlands elftal op 1 september tegen Ierland. De UEFA besloot gisteren de schorsing van een jaar wegens een positieve dopingtest te reduceren tot tweeënhalve maand, waardoor Frank de Boer tot 31 augustus twaalf uur 's nachts niet mag uitkomen in een officiële wedstrijd. Daarna mag hij weer deelnemen aan ieder willekeurig voetbalduel.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Frank de Boer. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
"Op de training in Dublin zal ik Van Gaal moeten laten zien dat hij me zonder probleem kan opstellen en het gebrek aan wedstrijdritme me geen parten speelt", reageerde Frank de Boer reageerde begrijpelijkerwijs opgelucht. "Ik mis nu slechts de vriendschappelijke interland tegen Engeland en twee wedstrijden met FC Barcelona in de voorronde van de Champions League. Het had slechter gekund."

Opvallend is wel dat de beroepscommissie van de UEFA in haar argumentatie van het vonnis Frank de Boer op alle punten in het ongelijk stelde. Toch werd de straf verlaagd met negen maanden. "Vandaar overheerst een tweeslachtig gevoel bij mij", aldus De Boer. "Blij met de vermindering van de straftijd, maar ze blijven me zien als schuldig aan doping, terwijl ik niets bewust heb genomen. Gestraft voor niets en dat deugt mijns inziens niet." Voorzitter Leon Straessle van de beroepscommissie weigerde trouwens de opmerkelijke verlaging van de straf toe te lichten. "Puur politiek", aldus De Boers advocaat Cor Hellingman. "Zouden ze Frank vrijspreken, dan is het hek van de dam en gaan alle veroordeelde 'zondaars' verhaal halen bij de UEFA, met alle nadelige financiële gevolgen van dien voor de Europese voetbalunie en in het spoor de andere sportbonden."

Overigens werd het kamp van De Boer al voor de zitting van donderdag door de aanklager gevraagd of ze genoegen wilde nemen met een straf van zes maanden. "Voor ons onacceptabel", zei Hellingman. "Wij wilden niet meedoen aan handjeklap, omdat we ons bewust waren van onze sterke positie. We wilden per se een uitspraak."

Die is gekomen, maar Frank de Boer blijft op papier schuldig. "Daarom is deze zaak voor ons nog niet afgelopen", weet Hellingman, die inmiddels twee zaken bij de burgerrechter in Zwitserland heeft aangespannen tegen de FIFA en UEFA. Die zaken staan uitgerekend voor eind augustus op de rol. "Straessle maakte daarover een hoop bombarie. Hij noemde het gaan naar burgerrechter zelfs intimidatie. Slaat nergens op, want iedereen die zijn recht wil halen, moet naar de burgerrechter. Waarom mag Frank de Boer dat dan niet?"

Hoewel Frank de Boer voorlopig even genoeg heeft van alle commotie rond zijn persoon, laat hij het er waarschijnlijk niet bij zitten. "Ik laat het nog even bezinken, maar eigenlijk wil ik er een principezaak van maken. Wij, onze deskundigen, hebben keihard aangetoond dat de handelwijze van dopinglaboratoria niet deugt en omgeven is met twijfels. Twijfels over de meetmethodes en wat al niet meer. Wil je echt weten of iemand nandrolon heeft gebruikt, dan ben je twee ton kwijt voor onderzoek. Je gelooft toch niet dat ze zo'n onderzoek hebben uitgevoerd met mijn urine. Vanwege deze door ons vergaarde wetenschap en omdat we naar de burgerrechter stappen, is de straf met liefst negen maanden verlaagd. Tenminste dat denk ik. Ik zou geen andere reden weten te bedenken dan dat de UEFA zich enorm onder druk gezet voelde."

"In de toekomst mogen sporters, zoals mij nu is overkomen, niet de dupe worden van niet goed functionerende dopinglaboratoria en als gevolg daarvan onschuldig worden bestraft. Waarom moet Fernando Couto tien maanden aan de kant zitten en is Edgar Davids nog steeds geschorst? Als speler ben je gewoon een speelbal van de overkoepelende bonden en organisaties."

De Europese belangenorganisatie voor voetballers, die Phillip Cocu aankondigde voor de wedstrijd tegen Estland, zal volgens De Boer in de toekomst een belangrijk orgaan moeten worden ter bescherming van sporters uit alle takken van sport tegen hun overkoepelende organen. "Het draaiboek ligt al klaar", aldus Hellingman. "Frank de Boer heeft de aanzet gegeven en we gaan verder om het IOC op de knieën te krijgen betreffende de dopinglaboratoria en het dopingreglement. We hebben inmiddels zoveel expertise dat ik vol vertrouwen ben over de haalbaarheid om wat doping betreft eens flink de bezem door het IOC te halen."

Het moet ronde drie van het gevecht worden, waarin de knock-out uitgedeeld dient te worden door het kamp De Boer. Zoals de schoonvader van zijn broer Ronald, Rob Cohen, zo graag ziet gebeuren. "Die knock-out gaat komen. De eerste ronde verloren we, de tweede eigenlijk ook, op punten, alhoewel we ons belangrijkste doel hebben bereikt met Frank de Boer snel aan het spelen te krijgen, maar ronde drie wordt voor ons. Die internationale bonden zijn nog niet van ons af."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 27 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.