De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
TNT Open 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Consument duurder uit door 'mooie' europrijs

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De komst van euromunten en -biljetten heeft nog niet geleid tot het op grote schaal 'stiekem' verhogen van de prijzen van goederen en diensten. Toch gaan niet alle ondernemers vrijuit: relatief veel multimediawinkels en horecazaken hebben al psychologische europrijzen ingevoerd - met mogelijk hogere guldenprijzen als gevolg. Dit blijkt uit het allereerste euromonitor-onderzoek dat het economisch bureau van ING Groep samen uitvoert met De Telegraaf.

Via deze krant zult u de komende maanden op de hoogte worden gehouden van de onderzoeksbevindingen van vier 'euroteams', die stelselmatig onderzoeken in hoeverre prijzen worden beïnvloed door de komst van de euro. Maandelijks worden daarvoor honderden gebruiksartikelen in tientallen winkels onder de loep genomen.

Zoals gezegd zijn er nog nauwelijks winkels die de guldenprijzen zodanig naar boven hebben aangepast, dat deze omgerekend naar euro's eindigen op 5 of 9 eurocenten (de zogenaamde psychologische prijzen). In verreweg de meeste gevallen wordt de guldenprijs keurig gedeeld door de officiële eurokoers (Hfl.2,20371) en afgerond op hele eurocenten.

Verkopers van cd's, dvd's en computerspellen vormen een uitzondering, evenals sommige horecazaken zoals stationsrestauraties. Deze winkels voeren veelal mooie, afgeronde europrijzen en lelijke guldenprijzen (zie kader).

De kans op prijseffecten is de komende maanden het grootst, zo concluderen de onderzoekers. Ten eerste ligt in de meeste winkels de nadruk nog op de gulden. Ten tweede hebben verreweg de meeste zaken die wel al twee prijzen tonen volgens de regelen der kunst 'omgeprijsd'. Met als gevolg dat de huidige, mooie guldenprijzen corresponderen met lelijke (lees: niet-psychologische) europrijzen.

Uiteindelijk zullen ondernemers echter ook mooie europrijzen willen hebben. Die prijzen zullen dan ook zeker worden aangepast. De grote vraag voor de komende maanden is welk deel van het assortiment naar boven, en welk deel naar beneden zal worden afgerond.

De euroteams tekenden al vast wat uitspraken op, die een hint geven over welke kant het op zal gaan. "Wat maken die paar eurocenten uit", zo liet een medewerker van een slijterij zich ontvallen. Bij een bouwmarkt stelde een personeelslid: "De producten zijn al dubbelgeprijsd. Die prijsverhoging zal wel komen." De kosten van de invoering van de euro (zoals nieuwe pinautomaten) zijn hoog, zo stelde een winkelier. "Wij zullen niet degene zijn die alleen voor de kosten opdraaien."

Om gulden- en europrijzen te kunnen vergelijken, moet er natuurlijk wel dubbel worden geprijsd. De nationale afspraken om dit te doen vanaf 1 juli jl. ten spijt voeren de meeste kleine, lokale winkels alleen nog maar guldenprijzen.

Overigens bestaat er geen eenduidig beleid ten aanzien van de manier waarop dubbele prijzen worden getoond. Het komt niet zelden voor dat de europrijs groot getoond wordt, en dus wordt aangezien voor de guldenprijs. Met als gevolg een forse tegenvaller bij de kassa.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.