De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
TNT Open 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN doet Datacenter
over aan Atos Origin

Van een onzer redacteuren

   
 

DEN HAAG - KPN gaat driftig door met de verkoop van niet-kernactiviteiten. Nadat het telecomconcern donderdag meldde een koper te hebben gevonden voor de gsm-activiteiten in Hongarije, kondigde KPN gisteren aan dat automatiseerder Atos Origin het KPN Datacenter heeft overgenomen.

KPN Datacenter verzorgt het interne dataverkeer bij het telecombedrijf. Atos Origin betaalt KPN 163 miljoen (Hfl.359 miljoen) in contanten.

Bij KPN Datacenter werken 1040 mensen, op elf locaties in zeven steden, die allen in dienst komen van Atos Origin. De Frans/Nederlandse onderneming, het fusieproduct van Philips' voormalige dochter Origin en Atos, grijpt de overname aan om een nieuw bedrijfsonderdeel op te richten: Global Telco Competence Centre.

Dit onderdeel wordt gevestigd in Groningen, waar de grootste vestiging van KPN Datacenter zit. C. de Jong, de huidige directeur van KPN Datacenter, zal de zaak als vice-president gaan leiden. Het bedrijfsonderdeel gaat zowel voor KPN als derden in Europa nieuwe diensten ontwikkelen en moet in 2002 een omzet van 200 miljoen halen. De overname van KPN Datacenter maakt Atos Origin tot een van de grootste datadienstverleners in Europa.

Mogelijk neemt Atos Origin op termijn nog twee bedrijfsonderdelen van KPN over. Hierbij gaat het om Software Huis, dat software ontwikkelt voor intern gebruik bij KPN, en om Werkplekdiensten, het bedrijfsonderdeel dat circa 35.000 werkstations binnen het telecombedrijf beheert. In een intentieverklaring is vastgelegd dat Atos Origin hiervoor het exclusieve onderhandelingsrecht krijgt.

Volgens directeur Wilbert Kieboom van Atos Origin Nederland zouden beide KPN-onderdelen "uitermate goed" passen bij de Frans/Nederlandse automatiseerder. "Datacenter levert ons al een sterke positie in de telecomsector op", zei hij. "Als de onderhandelingen over Software Huis en Werkplekdiensten slagen, krijgen we nog eens circa duizend mensen erbij."

Door de verkoop van Datacenter kan KPN zijn schuldenlast van rond de 23 miljard verder verlichten. Inclusief de opbrengst van Datacenter staat 'de teller' voor dit jaar nu op circa 5,2 miljard.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.