De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
TNT Open 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beurzen negeren daling
groeicijfer economie VS

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De economische groei in de Verenigde Staten is naar het laagste punt in acht jaar teruggevallen. In het tweede kwartaal dijde de Amerikaanse economie weliswaar opnieuw uit - met 0,7% op jaarbasis - maar het was de kleinste toename sinds het eerste kwartaal van 1993.

Dit blijkt uit een gistermiddag gepubliceerde raming van het Amerikaanse ministerie van Handel. Het groeicijfer ligt onder de verwachtingen van analisten, die in doorsnee uitkwamen op 1% . In het eerste kwartaal bedroeg de economische groei nog 1,3%.

De Amerikaanse en Europese beurzen negeerden het tegenvallende macro-economische nieuws volkomen. Analisten verklaarden dat vanuit de opvatting dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal het dal heeft bereikt. Centrale bankpresident Alan Greenspan verwacht eveneens herstel later dit jaar. Eerder doorgevoerde renteverlagingen en lagere belastingen (door toedoen van president George W. Bush) moeten dit bewerkstelligen.

Deze maatregelen moedigen consumenten aan meer geld te blijven besteden en te lenen. Zij zullen daarmee de drijvende kracht achter het opbloeien van de Amerikaanse economie worden, denkt analist Bert Burger van Effectenbank Stroeve. De industrie blijft volgens hem daarentegen de komende twaalf maanden zwak.

Het wordt steeds duidelijker dat er zich in de Verenigde Staten in feite een tweedeling binnen de economie aftekent tussen consumenten en producenten. Waar de eerste categorie geld blijft uitgeven, houden producenten duidelijk de hand op de knip.

De groeivertraging is ook vooral te wijten aan de forse afname van de investeringen in het bedrijfsleven. De kapitaalinvesteringen daalden in het tweede kwartaal met 13,6%, de sterkste afname in negentien jaar. Uitgaven aan bedrijfsgoederen en software daalden 14,4%. "De industrie zit wel in een recessie en zal daar niet snel uitkomen", zo verwacht Burger. Hij wijt de terugval aan overinvesteringen in de afgelopen jaren. Bedrijven liepen met hun ramingen te ver voor de consumenten uit. "Die overinvesteringen moeten er eerst uit en dat zal zeker nog maanden duren."

Ondernemers hielden zich de afgelopen maanden dan ook bezig met het terugdringen van voorraden en het ontslaan van werknemers. Dit gebeurde veelal in de technologiesector, die de afgelopen jaren de motor vormde van de sterke economische expansie in de VS.

De consumentenbestedingen, goed voor tweederde van het bruto binnenlands product, stegen daarentegen wel. In het tweede kwartaal voorkwam deze groei een inkrimping van de economie. De stijging bedroeg 2,1%. (in het eerste kwartaal was dit groeicijfer van 3%).

"Consumenten zijn nog steeds bereid geld uit te geven", constateert Burger. Volgens hem leunt het positieve sentiment vooral op de woningcijfers. "Huizenbezitters voelen zich nog altijd welvarend, ondanks de ingezakte aandelenkoersen."

Dit optimisme wordt bevestigd door eveneens gisteren gepubliceerde cijfers over de verkoop van nieuwe woningen in de VS. Daaruit bleek dat in juni opnieuw meer eengezinswoningen zijn verkocht: een toename van 1,7% tot 922.000, het hoogste cijfer in de drie maanden uit het tweede kwartaal. Analisten hadden hier gerekend op een daling van 0,3%.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.