De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
TNT Open 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Onderzoek na geweld politie in Genua

Van onze correspondent

   
 

ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft gisteren in de Senaat beloofd dat het onderzoek naar mogelijk politiegeweld tijdens de bijeenkomst van de belangrijkste industrielanden en Rusland (G8) afgelopen weekeinde in Genua, niet in de doofpot zal verdwijnen.

Berlusconi reageerde op de druk uit binnen- en buitenland om onderzoek te doen naar beschuldigingen dat demonstranten meedogenloos werden geslagen en dat hun rechten werden geschonden.

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International vroeg gisteren Italië een onafhankelijke commissie in te stellen, nadat tijdens felle botsingen tussen de politie en oproerkraaiers in Genua een demonstrant om het leven was gekomen, en honderden mensen gewond waren geraakt.

Opheldering

Er zijn veel aanhoudingen verricht onder Italianen, Engelsen, Duitsers en Oostenrijkers. Ook de ambassades van deze landen willen opheldering over de behandeling van de gevangen betogers.

Volgens een Italiaanse senator van de Groene Partij zou de politie ook fascistische liederen hebben gezongen, en demonstranten met het gebruik van geweld hebben bedreigd. Achttien mensen zouden volgens de Genoa Social Forum, een overkoepelend orgaan dat de demonstraties had georganiseerd, zijn vermist.

Agenten zouden bovendien tijdens een inval 's nachts in een school op slapende demonstranten hebben ingeslagen, terwijl er geen zekerheid was over hun identiteit, en of ze tot gewelddadige groeperingen behoorden. De politie trof in de school een aantal wapens aan.

In dagblad La Repubblica uitte een anonieme politieman kritiek op het optreden van zijn collega's: "Ze zetten de demonstranten in rijen en sloegen hun hoofden tegen de muur. Op een persoon urineerden ze", zei hij.

Volgens de politie waren er aanwijzingen dat de mensen die in de school sliepen relaties hadden met de zogenaamde 'blackblocs'. Deze anarchistische jongeren vormden tijdens de rellen in Genua de meest gewelddadige en vernielzuchtige groepering.

IJzeren discipline

De jongeren waren in het zwart gekleed, toonden onderling een ijzeren discipline en kwamen uit onder andere Engeland, Duitsland, de VS en Italië. In een luguber schouwspel gebruikten ze tijdens hun demonstraties zwarte trommels en vlaggen.

Volgens de Italiaanse regering en de politie waren er veel contacten tussen de blackblocs en de andere demonstranten, hoewel de blackblocs tijdens de G8-ontmoeting vaak op gewelddadige manier pacifistische demonstraties hebben verstoord.

De Italiaanse autoriteiten hebben het voor de politie opgenomen. Minister van Binnenlandse Zaken Scajola verklaarde dat er een verkeerde voorstelling van zaken wordt gegeven. "Het is alsof de politie in de beklaagdenbank zit in plaats van de onruststokers die van een vreedzame betoging een stadsguerrilla hebben gemaakt", aldus de bewindsman.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.