De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
TNT Open 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Berging Koersk kost 130 miljoen dollar

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Russische atoomonderzeeër Koersk wordt in september geborgen. Zowel de Russische autoriteiten als het Nederlands consortium van Mammoet en Smit International gaan uit van 15 september, zo is gisteren bekendgemaakt.

De berging van de Koersk gaat in totaal 130 miljoen dollar kosten, waarvan de helft voor het consortium is. De andere helft beslaat de kosten die de Russen zelf maken.

Dat heeft de Russische admiraal M.K. Barskov gisteren bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de Koersk Foundation in Brussel. Barskov meldde de bedragen via een videoverbinding met Moskou. Het is voor het eerst dat de kosten van de berging precies worden onthuld.

De omgerekend circa 166 miljoen gulden die het consortium ontvangt, is beduidend minder dan de 180 miljoen gulden die Smit samen met zijn oorspronkelijke bergingspartner Heerema vroeg om de klus te klaren.

Met de stralingsrisico's van de operatie lijkt het vooralsnog mee te vallen. Tot nu toe is er geen verhoogde straling rondom de Koersk gemeten. De Britse nucleair expert John Large, die is ingehuurd om de veiligheidsrisico's van de hele operatie in kaart te brengen, noemt de berging "haalbaar en acceptabel qua risico's".

Volgens Large schuilt het grootste gevaar in de mogelijke ontploffing van een torpedo of een kruisraket tijdens de verschillende fasen van de operatie.

Admiraal Barskov ontkende dat de Russen eigenlijk het voorste deel van de Koersk, dat voor de berging wordt afgezaagd, op de zeebodem willen laten liggen om de ware oorzaak van de ramp te verdoezelen. "Het bergen van het voorste deel gebeurt volgend jaar. We hopen daarmee meer informatie te krijgen over wat er is gebeurd", aldus Barskov. "Hoewel de tweede explosie aan boord wellicht al het bewijs heeft verwoest van wat de eerste ontploffing veroorzaakte."

Barskov houdt dus vast aan de gangbare theorie dat er twee explosies aan boord zijn geweest. Eerder deze week beweerden twee voormalige topmensen van de Russische marine dat de Koersk is gezonken na een aanvaring met een andere Russische onderzeeër.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.