De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
TNT Open 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  In badplaats Eilat vindt Israëli rust

door Frank van Vliet

   
 

EILAT - Israëli's trekken deze zomer meer dan ooit naar de zuidelijke kustplaats Eilat. Is het de laatste oase in een door geweld geteisterd land? "Laten we het hopen. We willen niemand op een idee brengen, maar Eilat is nog steeds veilig. Er zijn hier geen terroristische aanslagen", zegt Rina Maor van het plaatselijke toeristenbureau.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
Badplaats Eilat.
De uitgestrekte Negev-woestijn is waarschijnlijk een te groot obstakel voor de met explosieven beladen Palestijnse 'martelaars'. Bovendien hebben de buurlanden Egypte en Jordanië, die samen met Eilat het uiterste puntje aan de Golf van Akkaba delen, weinig behoefte aan onlusten in hun achtertuin.

Sinds de start van de 'Al Aksa-intifada' zijn ambitieuze samenwerkingsplannen, zoals een nieuwe, gedeelde luchthaven, weliswaar op een laag pitje gezet, maar de buren zien ook in dat rust een voorwaarde is voor de financieel aantrekkelijke toeristenindustrie.

Na het begin van de Intifada is het aantal binnenlandse toeristen met 40 procent toegenomen. Ze hangen bijvoorbeeld rond in het net een maand geleden geopende Isrotel, waar het bordje 'vol' al voor de deur hangt. De investering van ruim 180 miljoen gulden in het van alle gemakken voorziene logement lijkt daarmee gerechtvaardigd.

Zon, zee en...

Eilat is, zoals Tzigi Proper van de lokale Hotel Associatie grif toegeeft, voor veel mensen zon, zee en seks. Hier is de moraal losser dan in de rest van het land. Er rijden bussen op sabbat, ultra-orthodoxe scherpslijpers ontbreken en de hitte dwingt tot een relaxte levensstijl.

Weliswaar zijn de ruim 50.000 inwoners en 11.000 hotelbedden samen gepropt op een klein lapje grond met nog geen 12 kilometer kust, maar wie deert dat? Het is gezellig met zijn allen in de zon.

"Als er hier een sirene klinkt dan denk ik aan een auto-ongeluk. Thuis vraag ik me af waar mijn kinderen zijn omdat ik een bomaanslag vrees", zegt Eva Danilova, een van oorsprong Russische uit Netanja, dat vlak bij de Palestijnse Westoever ligt.

De Nederlandse consul honoraire, J. Pri-Gal, woont al sinds 1955 in Eilat toen het 'nog een beetje een dorp voor een tikje geschifte mensen was'. "Je woonde er het verst weg van de schoonfamilie en het was de makkelijkste plek om iets voor jezelf te beginnen. Veel meer dan een Britse politiepost stond hier in 1949 bij de stichting van Eilat niet. Wist je dat de eerste burgemeester van de stad een Nederlander was?."

Ook Pri-Gal prijst de losse levensstijl in de stad. De kritiek op de muur van hoge, betonnen hotels langs de kust en het aangetaste koraalrif wuift hij weg. "We hadden er natuurlijk een hek omheen kunnen zetten en ons dorpsleventje voort kunnen zetten, maar nu wonen en leven hier 50.000 mensen van toerisme. Natuurlijk betaal je daar op bepaalde gebieden een prijs voor."

Desastreus

In een voor Israël desastreus verlopen toeristenjaar, met een geschat verlies van 400 miljoen gulden, blijft Eilat deze zomer nog aardig op de been. De hotels hebben een bezettingsgraad van 80 procent, een percentage waar een hotelier in Jeruzalem alleen maar van kan dromen.

Toch is de losse en relaxte inwoner van Eilat wel degelijk op zijn hoede. In oktober begint het seizoen voor de buitenlandse toeristen weer. En in een stad waar bijna 70 procent van de inwoners direct of indirect van het toerisme afhankelijk is, weet iedereen dat de afgelopen maanden 40 procent minder buitenlanders de stad aandeden dan de jaren daarvoor. Dat aantal werd leuk gecompenseerd door de van de stress weggevluchte Israëli's, maar dat kan niet voortduren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.