De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
TNT Open 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Databank met info
over winkeldieven

door Ernst Nordholt

   
 

AMSTERDAM - Er komt een databank met gedetailleerde informatie over winkeldieven en overvallers. Het Platform Detailhandel ontwikkelt deze databank in samenwerking met het KLPD en het Openbaar Ministerie om zo beter inzicht te krijgen in de manier waarop overvallers te werk gaan.

"Het snel en gericht doorsluizen van actuele informatie, bijvoorbeeld als er in een bepaalde regio een groep opereert, is een belangrijke voorwaarde om het aantal overvallen te verminderen," aldus H. van de Geest, voorzitter van de projectgroep winkelcriminaliteit van het Platform.

Van de Geest pleit ervoor om de strafmaat op winkelroven te verhogen. "Hoe vaker iemand wordt betrapt, hoe langer de straf is die moet worden opgelegd," zo meent hij.

Volgens het Platform Detailhandel "staat het water de supermarktondernemer tot aan de lippen". Sinds de banken zijn omgebouwd tot ware vestingen stijgt het aantal overvallen op winkels elk jaar. In ons land werden vorig jaar 225 supermarkten overvallen, 45 meer dan in het jaar ervoor.

Tijdslot

Maatregelen die winkeliers preventief nemen, zoals tussentijds de kassa afromen en een tijdslot op de kluis waarmee supermarkten kwaadwillenden door middel van grote stickers waarschuwen, blijken maar gedeeltelijk te werken.

Van de Geest: "De criminelen komen voor het grote geld. Onder bedreiging dwingen ze personeel de safe te openen. Een tijdslot houdt ze niet tegen; ze wachten gewoon hun tijd af."

Maar ook het aantal winkeldiefstallen begint volgens het Platform de spuigaten uit te lopen. Jaarlijks wordt er in de Nederlandse winkels voor circa 300 miljoen gulden onbetaald meegenomen.

De bureaucratische rompslomp die het doen van een aangifte van overval of simpele diefstal moet worden verminderd. "Detaillisten voelen zich soms in de kou staan. Aangifte doen kan veel tijd vergen. Soms loopt de winkel al weer rond in de winkel terwijl de ondernemer nog op het bureau zit om de papierwinkel te regelen," aldus het Platform.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.