De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 27 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Boete van 10 mille voor zakje saus
Australië extra streng bij
import tijdens mkz-crisis

door Ernst Nordholt

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 16kb)
Henny Kalkhoven met het gewraakte zakje sauspoeder. (Foto: dagblad de telegraaf)
ANNA-PAULOWNA - De import van drie zakjes bloemkoolsaus tijdens een vakantie in Australië is de 44-jarige Henny Kalkhoven uit Anna-Paulowna duur komen te staan. Een rechtbank in Cairns veroordeelde haar onlangs tot vijf en een halve maand gevangenisstraf of een boete van 10.000 gulden, wegens het overtreden van de daar geldende quarantaine wetgeving.

Terwijl het mkz-virus in Europa om zich heen sloeg en de epidemie op haar hoogtepunt was reisden Henny en haar man Eddy naar Australië voor familiebezoek.

"De controles aan de grens waren extreem streng. Ik had uit voorzorg al mijn etenswaren, pinda's, koekjes en snoep al weggegooid en zei tegen de douane dat ik niets aan te geven had. Bij de controle die volgde vond een douanier tussen mijn schoenen die drie zakjes bloemkoolsaus."

De Knorr-Finesse saus in de zogeheten 'Kaas-Bacon' samenstelling zette de Australische douane, vanwege de daar heersende mkz-angst, onmiddellijk op scherp.

"Er volgde een verhoor van een paar uur. Alles werd op band opgenomen. Aanvankelijk kreeg ik er de slappe lach van maar toen ik een paar dagen later voor de rechtbank moest verschijnen verging het lachen me wel. Zat ik daar tussen allemaal griezels met handboeien om te wachten tot ik voor de rechter moest verschijnen," zo verhaalt Henny.

"De aanklager behandelde me als een zware crimineel. Hij sprak van een moedwillige en ernstige overtreding van het importverbod. Er was daarom een hoge straf op zijn plaats, ook als waarschuwing aan andere toeristen."

Henny en Eddy kregen tijdens de zitting op het hart gedrukt de boete zo snel mogelijk te betalen. Zij vervolgden hun vakantie en keerden na zes weken in Nederland terug.

Henny: "We zitten nog steeds te wachten op het geschreven vonnis uit Australië. Voorlopig kunnen we niet terug. Dat is vervelend want mijn ouders wonen er en we kwamen er de laatste jaren regelmatig. Ik ben toch echt niet van plan om 10.000 gulden te betalen voor drie zakjes saus en een celstraf van een halfjaar lijkt me al helemaal niets."

Soepen en sauzen-producent Knorr heeft de familie inmiddels in een kort en uiterst zakelijk schrijven laten weten dat "de producten die Knorr produceert geen gevaar vormen in verband met mogelijke besmetting met mond- en klauwzeer".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 27 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.