De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ferrari weer in opspraak

Van onze speciale verslaggever

   
 

SARRAN - Het net rond de omstreden dokter Michele Ferrari begint zich langzaam te sluiten. De Italiaanse wielrenner Filippo Simeoni verklaarde bij onderzoeksrechter Pierguido Soprani dat hij vanaf 1996 door Ferrari werd behandeld. Vanaf 1992 hield Simeoni, tegenwoordig in dienst van Cantina Tollo, een medisch dagboek bij waarin de namen van de medicamenten, de apotheken en die van Michele Ferrari zijn terug te vinden.

Al bij de amateurs experimenteerde de talentvolle coureur met epo. In 1993 werd hij beroepsrenner bij Carrera, de equipe van Claudio Chiappucci en Enrico Zaina. Drie jaar later ontmoette hij Ferrari voor het eerst.

Uit de verklaring van Simeoni: "Ferrari adviseerde mij dat ik, indien ik een goede Ronde van Italië zou willen rijden, epo en Andriol (spierversterker) zou moeten nemen. Daarmee zou ik sterker worden en sneller recupereren. Hij gaf mij ook allerlei supplementen. De verboden medicijnen kocht ik in Zwitserland. Op 21 oktober 1997 heb ik in een apotheek 10.113.000 lires betaald (ruim 10.000 gulden). Een jaar later, op 11 oktober 1998 moest ik 11.800.000 lires betalen. Over eventuele bijwerkingen heeft Ferrari mij nooit iets verteld."

Wel kreeg Simeoni advies over hoe hij de dopingcontroles te slim af kon zijn. "Ik moest twee producten nemen om mijn bloed te verdunnen. Op de ochtend van de controle was Emagel nodig. 's Avonds, als mijn hematocrietwaarde veel te hoog zou zijn, adviseerde hij Albumine."

Deze plasma-eiwitoplossing wordt toegepast bij plasma- of bloedvolumetekort. Twee jaar geleden besloot Simeoni de samenwerking met Ferrari, alias 'De Mythe' te verbreken. "In vergelijking met andere coureurs vond ik dat hij zijn werk bij mij niet goed deed. Maar ik ben ervan overtuigd dat mijn hoge hematocrietwaardes veroorzaakt zijn door epo en door niets anders."

Voor de Tour kam de naam van Ferrari opnieuw in de publiciteit. Lance Armstrong maakte bekend ook met hem samen te werken. Indien de wetenschapper een veroordeling aan zijn broek krijgt, zal de geletruidrager de samenwerking opnieuw evalueren. Tot die tijd blijft Ferrari "een eerlijk en betrouwbaar man."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.