De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Golffestijn op de links-banen
   
 

NOORDWIJK - Hij was op uitnodiging van Robbie van Erven Dorens naar Noordwijk gekomen, waar Iain Banner zich tegoed deed aan de zo aparte relaxte sfeer, die de woensdag voordat het grote TNT-toernooi losbarst, door de jaren heen kenmerkt. Iain Banner (39) is in het dagelijks leven de rechterhand van multi-miljardair Johan Rupert en sponsordirecteur van het overkoepelende bedrijf Richemont, waaronder ook Dunhill valt. De Zuid-Afrikaan omhelsde gistermiddag zijn goede vriend Ernie Els en kwam uitleggen hoe Dunhill met een exclusieve en splinternieuwe formule de internationale golfwereld gaat veroveren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Iain Banner (rechts) begroet Ernie Els.
Banner, die in de middaguren deelnam aan de pro-am van het TNT Open, vertelde: "Na 15 jaar Alfred Dunhill Cup werd het tijd om het allemaal anders te gaan doen. Het was een groot succes, maar golf verandert en er gaat steeds meer geld in om. De topspelers in de wereld maken bovendien ook andere keuzes. Wij veranderen mee en hebben vijf miljoen Amerikaanse dollars uitsluitend als prijzengeld in het nieuwe evenement gestopt."

Daarmee is het toernooi, dat van 18 tot en met 21 oktober wordt gehouden, het hoogst gedoteerde op de Europese Tour. "We hebben niet alleen aan het prijzengeld gedacht. De formule wordt nu een pro-am (het was het officieuze wereldkampioenschap voor landenteams, HW) op drie links-banen in Schotland. Op The Old Course, Carnoustie en de nieuwe exclusieve baan Kings Barns, bestaat ieder team gedurende drie dagen uit één professional en één amateur. De vierde dag spelen de professionals alleen en op de andere dagen hebben we VIP's uit de hele wereld en sterke amateurs uitgenodigd. Tot de VIP's behoren mensen als Boris Becker, oud-voetballer Bobby Charlton, ex-tennisster Ivan Lendl, de cricketer Kapel Dev, filmsterren als Michael Douglas en Samuel Jackson en vele anderen. Bovendien zijn jullie Johan Cruyff en Marco van Basten ook uitgenodigd. De naam van het toernooi is eveneens gewijzigd. Het was de Alfred Dunhill Cup en het gaat nu het Dunhill Links Championship heten. Een celebration of links golf." Banner maakt duidelijk dat het vele geld wat zijn bedrijf in golf stopt bepaald geen verkwisting is. Zegt: "Golf blijkt door de jaren heen een uitstekend communicatiemiddel te zijn. Het is pure marketing en krijgt een enorme televisie-exposure. In de toekomst zal ons nieuwe toernooi ook een enorme impact krijgen met betrekking tot de Ryder Cup, de tweejaarlijkse strijd tussen Europa en Amerika. 156 professionals en 156 goeie amateurs en VIP's spelen op 18, 19 en 20 oktober tegelijk op drie verschillende banen. Dat is zonder meer uniek te noemen. De amateurs moeten wel goed zijn, want ze spelen drie dagen achter elkaar en een hoge handicapper kan dat waarschijnlijk niet aan. Op de vierde en laatste dag wordt de finale op The Old Course gehouden. Daar spelen dan de beste 60 plus de beste 20 amateurs. De winnende professional verdient maar liefst 800.000 Amerikaanse dollars.

Opmerkelijker is dat er geen startgelden worden betaald. "Een strategische verandering", noemt Banner dat. Daarentegen is het prijzengeld en de te verdienen Ryder Cup-punten enorm aantrekkelijk voor de professionals, die straks ongetwijfeld zullen staan te dringen om deel te mogen nemen.

In Noordwijk gaat het Dutch Open vandaag echt beginnen. Maarten Lafeber dient vroeg op te staan, want hij slaat om 08.05 uur op de 10e tee af in gezelschap van Chapman en Jacqueline. Rolf Muntz start om 12.45 uur met Sjöland en Lane vanaf de eerste tee. Ex-winnaar Bernhard Langer gaat met titelverdediger Leaney en Baddeley om 12.15 van de eerste teevan start, terwijl Ernie Els met Coltart en McGinley (10e tee) al om 07.55 uur (de flight vóór Lafeber) de baan ingaat.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.