De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Akzo Nobel 4,5% hoger
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs verkeerde gisteren in navolging van de weinig florissante koersvorming van dinsdag in Wall Street in een ongeanimeerde stemming. Een aantal meevallende winstberichten kon daar weinig aan afdoen. De AEX-index stond bij het sluiten van de markt op 526,55, dat was 9,87 punten onder het slot van de voorgaande dag.

KPNQwest leek aanvankelijk een uitstekende dag te beleven. Nadat de koers tot EUR11,33 was gestegen zakte de notering echter weer weg naar EUR10,24 aan het slot, dat was nog maar een winst van per saldo drie eurodubbeltjes. Het concern, een gezamenlijke activiteit van KPN en de Amerikaanse Qwest die zich bezighoudt met glasvezelverbindingen voor zakelijke klanten, kwam voorbeurs met de halfjaarcijfers.

Daaruit bleek dat er, dankzij een eenmalige omzet uit de verkoop van netwerkcapaciteit, in het tweede kwartaal een positief bedrijfsresultaat is behaald, het eerste sinds zijn bestaan. Voor het lopende kwartaal wordt overigens al weer met een bedrijfsverlies rekening gehouden (overigens 'minder dan EUR10 miljoen'), maar topman Jac McMasters blijft er op vertrouwen dat in het vierde kwartaal van volgend jaar door KPNQwest een nettowinst kan worden gemeld, zo bleek gisteren.

Akzo Nobel kwam gisteren voorbeurs met zijn cijfers over het eerste halfjaar. De winst per aandeel was (exlcusief reorganisatiekosten) weliswaar iets lager dan vorig jaar, maar toch nog beter dan analisten hadden verwacht. De koers steeg EUR2,01 (ruim 4,5%) tot EUR46,05.

Meer indruk maakte echter de aankondiging door het concern dat wereldwijd nog eens 2000 banen worden geschrapt bij 30 locaties in de lakkendivisie en bij de chemie. In beide divisies vallen de resultaten tegen, vooral ook door onder druk staande marges door 'dramatisch hoge' grondstoffenprijzen en hoge energiekosten. Goed gaat het daarentegen nog steeds in de farmaceutische tak, als vanouds de kip met de gouden eieren binnen het concern.

Voor de reorganisatie heeft het concern een voorziening getroffen van EUR175 miljoen, die ten laste is gebracht van het tweede kwartaal. Dat had EUR100 miljoen meer kunnen zijn als de verkoop van enkele onderdelen niet dat bedrag hadden opgebracht.

Dat Akzo Nobel bij zijn verwachting blijft dat de winst over het hele jaar ongeveer gelijk zal uitkomen als in het recordjaar 2000 toen EUR946 miljoen of EUR3,31 per aandeel werd verdiend, was weinig opzienbarend. Bij de huidige beurskoers betekent dat een koerswinstverhouding van 14. Met het vooruitzicht van een winststijging volgend jaar, wanneer de reorganisatieplannen effect zullen sorteren, vindt Sem van Berkel Securities het aandeel Akzo Nobel koopwaardig.

Overigens zetten de analisten van Sem van Berkel vraagtekens bij de gewoonte in het bedrijfsleven om vooral in een slechtere periode hoge voorzieningen te treffen om het toekomstige winstbeeld in positieve zin bij te sturen.

"Daardoor wordt een structureel minder gunstige bedrijfsontwikkeling op lange termijn gemaskeerd. De gevolgen daarvan manifesteren zich in tussentijdse schokeffecten in de winstontwikkeling. Hoewel door de noodzaak regelmatig voorzieningen te treffen ook de beleggingskwaliteit van een aandeel wordt aangetast, blijkt dat de financiële wereld zich dienaangaande in het algemeen weinig sceptisch toont", aldus de analisten, die als de meest illustratieve voorbeelden van deze tactiek Philips en Unilever noemen.

In de oliehoek was Kon. Olie EUR0,54 lager op EUR63,06. Dit ondanks het besluit van de Opec om vanaf 1 september de olieproduktie met 1 miljoen vaten per dag te verminderen, tot 23,2 miljoen. Dat is een reductie van 4%. "Die daling zat eigenlijk al in de koersen verwerkt. De laatste dagen was de olieprijs al weer aardig aangetrokken na berichten over de ophanden zijnde produktiebeperking", aldus een handelaar. Het nieuwe productieniveau is het laagste sinds april 1999.

KLM blijkt in toenemende mate last te hebben van de economische tegenwind. Begin deze maand had de luchtvaartmaatschappij er al voor gewaarschuwd dat een 'substantieel' lagere operationele winst te verwachten was, gisteren bleek tijdens de aandeelhoudersvergadering dat over de eerste drie maanden van het verslagjaar de nettowinst op EUR19 miljoen is uitgekomen tegen EUR43 miljoen vorig jaar. Legere vliegtuigen als gevolg van sterk toegenomen capaciteit vormen een weinig bemoedigend beeld voor beleggers. De koers van het aandeel daalde dan ook EUR0,75 tot EUR18,35.

Van der Hoop Effektenbank is weinig opgewekt als het gaat om het technologiefonds Getronics. De koers van het aandeel staat al geruime tijd onder druk en voor vergelijkbare niveaus moeten we terug naar begin 1996. "Hoewel de neiging zou kunnen bestaan om de stukken te kopen, ontbreekt het op dit moment aan fundamentele gronden om een dergelijke actie te rechtvaardigen", menen de analisten bij Van der Hoop. Getronics wist zich te handhaven op EUR3,20.

Voor kantoorleverancier Buhrmann zijn het nog steeds zware tijden. En volgens analisten van NIB Capital zal daar voorlopig geen verbetering in komen. De markten in Noord Amerika en Europa zullen ook in het tweede halfjaar mager blijven, denken zij. Toch ziet NIB Capital een koers van EUR16 mogelijk en wordt Buhrmann als 'outperformer' bestempeld. Zover was het gisteren nog lang niet: de koers zakte met EUR0,43 en kwam daardoor onder de EUR10 op EUR9,66.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.