De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Greenshoe beurs
onwaarschijnlijk

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het is zeer onwaarschijnlijk dat ABN Amro en BNP Paribas hun greenshoe-optie op aandelen Euronext nv uitoefenen. Daardoor loopt de fusiebeurs, die begin juli notering kreeg, ruim EUR100 miljoen (ƒ220 miljoen) mis.

ABN Amro en BNP Paribas hebben formeel tot 5 augustus om de greenshoe uit te oefenen. Voor een bedrag van EUR24,00 per stuk nemen ze in dat geval nog eens maximaal 4,3 miljoen aandelen af die zij doorplaatsen bij geïnteresseerde beleggers. Marktpartijen noemen de uitoefening van de optie echter zeer onwaarschijnlijk, omdat de koers van het aandeel Euronext nog altijd flink onder de introductieprijs van EUR24,00 noteert.

"Een greenshoe-optie oefen je alleen uit als de koers na introductie explodeert", aldus een handelaar. Extra aandelen zorgen er dan voor dat de koersontwikkeling wordt 'gestabiliseerd', bevestigen deskundigen. Bij een koers die lager is dan de introductieprijs is uitoefening van de optie vrijwel uitgesloten, omdat dat zou betekenen dat de partijen die de optie uitoefenen stukken kopen voor een prijs die hoger is dan de marktwaarde.

Het aandeel Euronext eindigde gisteren in Amsterdam op EUR20,30. Oefenen ABN Amro en BNP Paribas de greenshoe nu uit, dan zouden zij voor EUR24,00 stukken kopen van de beurs zelf, die ze op die beurs voor EUR20,30 kunnen kopen. "Dat doet geen bank", weet ook een handelaar.

Alleen als de koers op de beurs door de EUR24,00 schiet, is uitoefening van de greenshoe-optie aan de orde. Dat dat voor 5 augustus nog gebeurd, is vrijwel uitgesloten, menen de deskundigen. Beursorganisatie Euronext weigert ieder commentaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.