De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  'Bandietenkoningin'
in India vermoord

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 25kb)
Phoolan Devi (Foto: EPA)
NEW DELHI - Met drie schoten in het hoofd en twee in het lichaam hebben drie gemaskerde mannen in de Indiase hoofdstad New Delhi gisteren de 37-jarige Phoolan Devi, bijgenaamd de 'Koningin der Bandieten', vermoord.

De omstreden Devi, afkomstig uit Uttar Pradesh, was lid van het parlement in Indiaas grootste deelstaat en werd vooral door de armere Indiërs bewonderd als een soort Robin Hood. Door de hogere kasten echter werd ze verguisd als een nietsontziende misdadigster.

Devi, geboren als dochter van een arme landarbeider, werd volgens de overlevering op haar elfde door haar vader uitgehuwelijkt. Door haar man mishandeld nam zij de benen, werd verliefd op een struikrover en trad toe tot diens bende. Dorpelingen doodden haar geliefde , namen haar gevangen en verkrachtten en martelden haar. Zij ontkwam en vormde haar eigen bende en keerde naar het dorp terug om wraak te nemen. In haar opdracht vermoordden de bendeleden 22 hindoes uit de hogere kasten.

Zij hield zich in leven met het overvallen van vrachtwagens, het ontvoeren van rijkeluiskinderen en het plunderen van dorpen. In die jaren vestigde ze haar reputatie als een Robin Hood, die de rijken bestal maar een kampioen was van de armen.

Devi heeft steeds ontkend dat zij de moordenaarsbende heeft aangevoerd. Niettemin gaf zij zich in 1983 over aan de politie. Ze verdween achter de tralies en werd pas in 1994 vrijgelaten, zonder ooit voor de rechter te zijn verschenen.

Daarna veranderde het beeld van de militante vrouw. Ze trouwde met een zakenman en werd in 1996 gekozen in het nationale parlement. In 1998 werd ze verslagen maar het jaar daarop kreeg ze een zetel in het parlement van de deelstaat Uttar Pradesh.

In 1994 werd haar levensverhaal verfilmd in 'The Bandit Queen'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.