De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Akkoord Macedonië
na dagenlang geweld

   
 

SKOPJE - Na dagen van zware onlusten hebben Macedonische officieren en etnisch-Albanese strijders in Noord-Macedonië gisteravond een bestandsafspraak getekend. Dit akkoord werd bereikt onder leiding van de speciale afgevaardigde van de NAVO, Pieter Feith. Onder de ondertekenaars waren de bevelhebbers van de Macedonische strijdkrachten en die van de politie.

De Albanese rebellen, die strijden voor meer autonomie voor de Albanese minderheid die eenderde van de bevolking uitmaakt, beloofden zich terug te zullen trekken tot op posities die ze innamen op 6 juli. Toen trad een door de NAVO geregeld staat-het-vuren in werking. Dat is met name de afgelopen drie dagen ernstig geschonden in de tweede stad van het land Tetovo.

Regeringstroepen hebben beloofd zich daar uiterst terughoudend op te stellen. Er dreigde eerder gisteren een slag om Tetovo toen de Macedonische strijdkrachten aankondigden de Albanese aanvallers met een groot offensief te zullen verjagen.

De rebellen waren inmiddels tot in deze 'hoofdstad van de Albanese Macedoniërs' opgerukt, en zeiden de hele stad te willen veroveren. De jongste afspraak betekent, als de partijen zich er aan houden, dat er weer een staakt-het-vuren is in Macedonië.

Belangen

Vandaag komt NAVO-secretaris-generaal Robertson met EU-buitenlandcoördinator Javier Solana naar Skopje om aan te dringen op een politiek akkoord tussen de aanvallers en de Macedonische regering. "Onze boodschap is eenvoudig. Een politiek akkoord is de enige manier om te voorkomen dat Macedonië zich in een burgeroorlog stort", zei Robertson gisteren.

Skopje eiste gisteren nog dat westerse regeringen de schuld van het opnieuw opgelaaide geweld in het land leggen bij de Albanese rebellen.De eis kwam gisteren na een nacht van aanvallen door honderden Macedoniërs op Amerikaanse, Britse en Duitse ambassades in de hoofdstad Skopje.

Woedend

De woedende Macedoniërs menen net als de regering dat de rebellen door het Westen gesteund worden. Als het Westen geen veroordeling uitspreekt, dan is het volgens Skopje duidelijk dat "het diegenen beschermt die Macedonië hebben aangevallen".

Duitsland, dat zijn ambassade verwoest zag, kwam onmiddellijk Skopje tegemoet. "Wij veroordelen in de krachtigste termen de aanvallen van de Albanese rebellen, waardoor de gevechten weer waren opgelaaid", verklaarde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, gisteren. Fischer bestreed evenwel dat de NAVO de rebellen zou helpen. "Dat is onzin, en een beschuldiging die alleen maar verder het vuur opstookt."

Londen vaardigde gisteren een negatief reisadvies voor Macedonië uit. Ook worden Britse onderdanen die in het land wonen, gemaand snel te vertrekken. (AFP/ANP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.