De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 25 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Rechter honoreert
gewetensbezwaren

door Tjerk de Vries

   
 

AMSTERDAM - Bewaarders in de Amsterdamse Bijlmerbajes hoeven niet meer te zorgen voor de asielzoekers, die sinds kort in hetzelfde complex onderdak hebben.

Dat heeft de rechtbank gisteren besloten nadat enkele bewaarders een kort geding tegen Justitie en de directie van het huis van bewaring hadden aangespannen.

Bijstand

In de Bijlmerbajes is sinds maart dit jaar ook het Grenshospitium gevestigd. Overdag fungeren de twee instanties zelfstandig, maar 's nachts wordt van de bewaarders van de gevangenis verwacht dat zij bijstand verlenen bij de opvang van asielzoekers.

De bewaarders hebben hier principiële bezwaren tegen. In het Grenshospitium zitten ongeveer honderd asielzoekers die op Schiphol niet zijn toegelaten tot de asielprocedure. Zij worden in het Grenshospitium vastgehouden totdat zij terugkeren naar hun eigen land.

De bewaarders zijn er op tegen dat mensen die niets hebben misdaan worden vastgehouden en willen dan ook niet in het hospitium assistentie verlenen. "En dat hoeft nu dus ook niet meer," zegt Willem de Klein van de vakbond AbvaKabo die namens de bewaarders het kort geding aanspande. "Het kort geding was aangespannen door vier bewaarders, maar de totale groep weigeraars betreft twintig mensen. We zijn erg blij dat de president van de rechtbank ons in het gelijk heeft gesteld en niet twijfelt aan de gewetensbezwaren van de bewaarders."

Schorsen

De afdeling Gevangeniswezen van Justitie, het verantwoordelijke ministerie voor het reilen en zeilen in de huizen van bewaring, respecteert de uitspraak van de rechter. "Maar we moeten het vonnis nog wel inhoudelijk bestuderen. Voorlopig zullen we de beslissing om bewaarders in het Grenshospitium in te zetten schorsen," aldus Justitie-woordvoerder Wim Kok.

De rechtbank stelde wel dat het in de toekomst niet per se onmogelijk is om gevangenbewaarders in te zetten bij de opvang van asielzoekers. Dan moeten echter wel de geldende voorschriften in acht worden genomen met betrekking tot de besluitvorming, overleg en rechtspositie. Dat is in deze zaak niet gebeurd. In september zal de AbvaKabo hierover praten met de hoofddirectie van het landelijke gevangeniswezen van Justitie.

Overigens leven bewaarders en directie van de Penitentiaire Inrichting Overamstel, zoals de Bijlmerbajes officieel heet, over meer punten in onmin. Zo klagen bewaarders over slechte arbeidsomstandigheden en personeelstekort. Het personeel vreest dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan voor bewaarders en gedetineerden, omdat men te weinig personeel heeft en er in het gebouw nogal wat gebreken zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 25 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.