De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 25 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Topman Invensys stapt op
na winstwaarschuwing

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
ALLEN YURKO

AMSTERDAM - Bestuursvoorzitter Allen Yurko van het Britse technologie- en energieconglomeraat Invensys stapt op. Hij lag het laatste jaar onder vuur door de moeizame overname van de Nederlandse automatiseerder Baan. Yurko was de drijvende kracht achter deze acquisitie. De aankondiging van zijn vertrek ging gepaard met de tweede winstwaarschuwing van Baan dit jaar.

Na de overname van het Nederlandse bedrijf kwam Invensys in zwaar weer, waardoor de financiële resultaten in snel tempo afbrokkelden. En hoewel de meeste pijn niet afkomstig was van het Nederlandse bedrijf, groeide daardoor wel de schuldpositie van de Britten.

Het bedrijf heeft verder last van de moeilijke omstandigheden in de telecommarkt en van de wereldwijde economische groeivertraging. Het heeft vooral last van de "de ergste recessie in de Verenigde Staten sinds de jaren zeventig". Ook worden de resultaten negatief beïnvloed door de recessie in Japan en Singapore en de verzwakkende positie van de Europese economie.

Yurko vertrekt in januari. Opvolger wordt Rick Haythornthwaite. Hij zal al per 1 oktober de hoogste post bij het bedrijf innemen. De afgelopen twintig jaar bekleedde Haythornthwaite functies bij British Petroleum, Premier Oil en Blue Circle. Bovenaan zijn prioriteitenlijstje staat een sterke groei van aandeelhouderswaarde, zo liet hij in een toelichting weten.

Daar zal hij een behoorlijke tijd zoet mee zijn. Er valt nog wel het een en ander te verbeteren bij Invensys. Het bedrijfsresultaat van het Britse conglomeraat zal in de eerste zes maanden van het huidige boekjaar 30% lager uitvallen dan de eerdere schatting van £400 miljoen, zo werd gisteren duidelijk. Het was de derde winstwaarschuwing van Invensys in twaalf maanden.

De eerder dit jaar aangekondigde reorganisatie wordt aangescherpt. Er zullen 6.000 arbeidsplaatsen geschrapt worden in plaats van 3.500, zoals twee maanden geleden nog de bedoeling was. Er werken 85.000 mensen bij het Britse concern.

Analisten reageerden verontwaardigd op het nieuws van Invensys. Het bedrijf liet volgens hen twee weken geleden nog weten dat er geen slecht nieuws meer in de pijplijn zat. Beleggers dumpten daarom hun aandelen. Op de Londense beurs leidde het nieuws van Invensys tot een koersval van 24%. Het aandeel leverde uiteindelijk 16% in op £86.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 25 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.