De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 25 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wall Street in mineur

Van een onzer redacteuren

   
 

NEW YORK - Tegenvallende winstcijfers van een aantal Amerikaanse concerns hebben gisteren de koersen in Wall Street flink onder druk gezet. De Dow Jones-index daalde met 183,3 punten tot 10241,12, terwijl de Nasdaq ruim 29 punten moest prijsgeven op 1959,22.

Fed-voorzitter Alan Greenspan sprak gisteren tot de Banking Committee van de Amerikaanse Senaat. Nieuws had hij echter niet te melden. hij herhaalde hetgeen hij vorige week al had gezegd.

Belangrijker voor de beurs was de reeks cijfers van grote bedrijven over het tweede kwartaal. Die zorgde voor de nodige schrikreacties, maar toch ook voor optimisme bij beleggers.

ExxonMobil meldde een winst per aandeel van $0,64, dat was 4 dollarcent meer dan vorig jaar. Dat was vooral te danken aan de hoge perijs van ruwe olie en gas. Analisten hadden echter op $0,66 winst per aandeel gerekend. De koers zakte dan ook $1,53 tot $40,97 en trok ook de andere oliewaarden mee naar beneden.

Lucent Technologies moest over het eind uni afgesloten derde kwartaal een verlies melden van $3,25 miljard. Het telecomconcern gaat nog eens 15.000 tot 20.000 arbeidsplaatsen schrappen. Daarvoor wordt in het vierde kwartaal een last van $7 miljard tot $9 miljard genomen. Volgend jaar hoopt het concern weer winstgevend te zijn. De koers van het aandeel zakte $1,47 tot $6,43.

Ook Qwest Communications kwam met een nettoverlies en wel van $3,3 miljard over het tweede kwartaal, wat aanzienlijk slechter was dan het verlies van $121 miljoen dat over dezelfde periode van vorig jaar werd geïncasseerd. De koers van het aandeel $0,37 tot $8,37.

Fors lager was de winst bij Honeywell. Het conglomeraat zag in het tweede kwartaal de winst decimeren tot $50 miljoen tegen $605 miljoen vorig jaar. Per aandeel was dat $0,55 per aandeel, wat toch nog boven de gemiddelde verwachting was van analisten, die op $0,53 per aandeel hadden gerekend. Dat zorgde voor een koersstijging van $0,04 tot $107,06.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 25 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.