De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 25 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Commotie om vergunning traumaheli in Groningen

Van onze correspondent

   
 

GRONINGEN - Het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) is bang dat als het vaker dan toegestaan uitrukt met een traumahelikopter buurtbewoners boos aan de telefoon hangen.

De vergunning die de gemeente Groningen heeft verstrekt is volgens AZG-woordvoerder Rogier Verhagen te beperkt. Van de gemeente mag de traumahelikopter drie vluchten per dag verrichten.

Krappe marge

Volgens Verhagen is dat veel te weinig. "Wij mogen maar 12 keer per jaar van die 3 vluchten per dag afwijken. Doen wij dat vaker dan kunnen wij problemen krijgen met de buurt. Want er zijn er die gaan turven hoe vaak wij vliegen. Als wij er overheen zitten, hangen ze aan de telefoon."

Het AZG wil een ruimere marge. "Als er een noodsituatie is dan moeten wij gewoon kunnen vliegen en niet eerst met de gemeente overleggen of dat mag, want dan kan het al te laat zijn", aldus Verhagen.

Hoewel het AZG al lang in het bezit is van een traumaheli kan het nog minstens 6 weken duren voordat die in actie mag komen. De heli staat al die tijd aan de grond omdat buurtbewoners zes weken de tijd hebben om bezwaar te maken tegen de vergunning die is verstrekt.

Locatie

Volgens Alexandra Das, secretaris van de buurtorganisatie Binnenstad/Oost zal dat ook zeker gebeuren. "Wij zijn niet zo gelukkig met de locatie van de traumaheli op het dak van het AZG. Wij hebben liever dat de heli bij de brandweerkazerne aan de Sontweg komt te staan", zegt Das.

De buurtorganisatie ziet niets in vliegen boven een woonwijk. "Een ongelukje zit in een klein hoekje. Kijk maar naar de Bijlmerramp." Das zegt dat ze er geen problemen mee heeft als patiënten of organen per heli naar het ziekenhuis komen en er op het dak wordt geland.

"In drie van de tien vluchten gaat het daadwerkelijk om ernstig zieken. In alle andere gevallen wordt alleen het traumateam vervoerd dat op de plek van het ongeluk de patiënten stabiliseren, die vervolgens per een ambulance naar het ziekenhuis gaan. . Als het team alleen terugkomt dan willen wij dat ze landen bij de brandweerkazerne", aldus Das.

Het ziekenhuis is echter niet van plan om uit te wijken naar een andere locatie. "Op de plaats die de buurtbewoners willen, komt ook een woonwijk. Op die manier verplaats je het probleem alleen maar", aldus Verhagen. Daarnaast functioneert het traumateam volgens hem beter als ze zo dicht mogelijk bij het ziekenhuis kunnen opstijgen en landen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 25 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.